Автор
Woman.bg

Пътуване назад във времето: Село Дорково крие праисторически тайни

Село Дорково е една необикновена дестинация у нас, която привлича стотици туристи. Само на 14 километра от Велинград, Дорково е сгушено в гъстите родопски гори и крие праисторически тайни.

Там може да видите мастодонт в реални размери. В природо-научния музей "Плиоценски парк" любителите на приключения се връщат назад във времето.

Находището от плиоцена е най-голямото познато на палеонтолозите струпване на кости от над 30 вида животни на едно място - над 600 кости на едри бозайници - мастодонти, трипръсти коне хипариони, древни редки маймуни, лъвове, саблезъби тигри, елени, тапири, носорози и примитивни мечки, а също и множество останки от гризачи и насекомоядни бозайници.

Това, което ще ви спре дъха, е скулптурата на мастодонта. Тя е висока 3,90 метра и изобразява овернски мастодонт от рода Аnancus arvernensis. Бивник на борсонов мастодонт (Mammut borsoni), кучешки зъб на доплихопитек, витрини с вкаменелости - фрагмент от небце с кътници, части от раменни кости на плиоценска балканска патица и на родопски глухар са само част от експонатите, които може да видите в парка. Учените са открили и два вида маймуни - мезопитек (mesophithecus) и долихопитек (Dolichopithecus ruscinensis). И двата вида са от групата на колобусите.

И ако сте жадни за още приключение, непременно трябва да отскочите до средновековната крепост Цепина. Тя е разположена северозападно от село Дорково. В средата на 9 век крепостта влиза в пределите на българската държава. През 11 век е завладяна от Византийската империя, но е освободена при управлението на цар Калоян. Цепина също е съхранила вековна история - открити са останки от трикорабна базилика от раннохристиянската епоха (5 – 6 век).

Ако сте на почивка във Велинград или Цигов чарк, не изпускайте да се насладите на пътуването назад във времето.

Четете още: Най-хубавите малки градчета в Европа