Автор
Веселина Петрова

Разходка до Хърватия и Музея на разбитите сърца (снимки)

Ех, кой от нас не може да се "похвали" с поне една връзка, разбила сърцето му? Знаем, че след подобно преживяване трудно се продължава напред. Но в Хърватия са измислили един много добър начин.

И той се крие в уникалния Музей на разбитите сърца.

Идеята е на двойка хърватски художници – Олинка Виштица и Дражен Грубишич. Те се разделили през 2003 г. Не знаели какво да правят с всички онези предмети, които им напомняли един за друг. И решили да ги съберат в колекция, която да изложат в... музей. После предложили на приятели да добавят нещо от себе си. И така колекцията започнала да придобива все по-големи и по-големи размери.

Мълвата за тази необичайна арт сбирка се разнесла доста бързо благодарение на медиите. Скоро бившата двойка започнала да получава всевъзможни предмети от различни хора, които хем искали да се отърват от спомените си, хем не можели да изхвърлят предметите, емоционално обвързани с предишния им живот.

Музеят на разбитите връзки се превръща в абсолютна атракция, а Олинка и Дражен, които така и не се събрали отново, се заемат да организират изложби в големи градове по цял свят – от Истанбул до Ню Йорк.


Музеят дори прави световно турне в периода 2006 – 2010 година. А след това се установил в Загреб. И се превърнал в първия частен музей за разбити връзки в Хърватия.

Само за една седмица след откриването си е бил посетен от над 1000 души, които били любопитни да видят какво остава, след като чуждите връзки се разпаднат. Сред предметите могат да се видят най-стандартните и най-щурите неща – от писма, плюшени мечета, сърца, белезници с пухчета, до обезобразени градински гномове, сватбена рокля, протеза за крак, брадва и други. Дарителите са анонимни (ако пожелаят), но оставят кратка бележка с описание на предмета и историята около него.

Уникалната иновативна идея, благодарение на която стотици и хиляди хора твърдят, че са излекували разбитите си сърца, е оценена от американския адвокат Джон Куин по време на престой в Загреб. Той решава да направи такъв музей в Холивуд в сътрудничество с оригиналния в Хърватия. Музеят в Лос Анджелис отваря врати през 2016 г., като основната част от колекцията е от местни дарители.

Вече има и в Берлин, и в няколко други градове на света.

Ако случайно ви се намират у дома вещи, които ви напомнят за бившия, но в същото време не ви се иска да изхвърлите на боклука, можете да ги изпратите до Музея на разбитите сърца. И да бъдете сигурни, че ще се погрижат добре за тях.