Автор
Woman.bg

Русе стана дом на най-модерния еко музей в страната

След 40 години в Русе отвори врати най-модерният еко музей в страната.

Той е разположен на площ от 2 400 кв.метра и притежава най-богатите колекции от животински видове, обитавали Поломието и Русенския регион. Сред най-големите атракции на музея са мамут в реални размери, единственият сладководен аквариум у нас с дунавски риби, както и 15-метров макет на пещера, съобщи bnt.bg

Посетителите на екомузея бяха най-впечатлени от възстановката на този праисторически великан. Оказва се, че това е последният живял преди 200 хиляди години мамут.

“Древен вид мамут, в реални размери – 3,20 на 4,50 м, като жив изглежда, с почти истински стъклени очи”, разказва Венцеслав Петков – уредник.

От научна гледна точка обаче най-ценната находка в екомузея е единствената запазена в света долна челюст на мамут. На втория етаж дъхът спира при вида на изкуствена пещера, пресъздаваща живота в Орлова чука, където са установени 11 вида прилепи. И не на последно място впечатление прави единственият у нас сладководен аквариум , в който плуват есетри, шарани, сомове, бял амур и други. Той е с обем 65 хиляди литра. Показани са и стари рибарски лодки и мрежи. Специално внимание е обърнато на вкусни, кулинарни рецепти за приготвяне на дунавска риба. Ремонтът и оборудването на музея са на стойност четири милиона и половина лева, осигурени по европроект, спечелен от общината.