Швейцария, Робърт Де Ниро, България - ДРАМА няма, ние сме царе на комедията

Задава се поредният летен сезон. И той отново няма да е нормален заради продължаващата пандемична криза. И понеже си обичаме страната, не спираме да си задаваме въпроса ще оцелеят ли българските курорти?

Преди месец стартира кампанията на Швейцария. Затаете дъх. И, моля ви, без драма. Такова е мотото на рекламата. В края на март Роджър Федерер стана рекламно лице. И първият клип вече се върти. Той показва как Федерер се наслаждава на швейцарската природа. А това, което никой не очакваше, беше включването на уникалния Робърт Де Ниро, носител на две награди „Оскар“.

Клипът показва Роджър Федерер, който се обажда на Де Ниро с надеждата да успее да го убеди да заснеме филм за Швейцария. Известният с ролите си в „Разяреният бик“ и „Шофьор на такси“ американец обаче изобщо не е въодушевен от идеята. Причината е, че актьор като него се нуждае от напрежение и драма, а Швейцария му се струва прекалено перфектна! И идеална за туризъм, почивка, семейни разходки...

„В Швейцария сме много горди с нашите реки и езера. Тичино – регионът, в който говорят италиански, е чудесен за лятно пътуване. Много хора от немскоговорящия регион пътуват до там, защото това място наистина е скрито съкровище. Хората в Швейцария го познават добре, но не и тези по света. Езерото Люцерн също е прекрасно, както и езерото Констанс в Бодензее, където е израснала съпругата ми. Това са някои от местата, които виждате най-често на пощенските картички. Мога цял ден да говоря за планините, но малките ни градове също са много приятни. Хората не оценяват достатъчно това колко спокойни и достъпни са те. Посещаването на швейцарските градове е истинско удоволствие“, казва Федерер.

Уникално замислено и направено. Чудим се къде е сега българското министерство на туризма, да "извади" един клип, сниман с дрон, да удари швейцарците в земята!

Но да погледнем към Италия - една от любимите дестинации на милиони хора по света. Страната най-вероятно ще отвори врати за туристи от средата на май. Премиерът Марио Драги сподели, че от втората половина на май ще влезе в сила националният зелен пропуск. ”Благодарение на италианския зелен пропуск, туристите ще могат да се придвижват от една държава в друга без карантина", обясни той.

View post on Instagram
 

Такъв сертификат е предвиден в последния декрет на правителството в сила от 26 април и се отнася за националния туризъм между оранжеви и червени зони в Италия.

View post on Instagram
 

Това означава, че лицата трябва или да са ваксинирани, или да са прекарали Covid-19, или да имат отрицателен тест 48 часа преди пътуването. Този сертификат се издава от семейния лекар и съответните здравни служби.

Марио Драги каза още, че от средата на юни ще има и европейска зелена карта. „Светът иска да пътува до Италия, пандемията ни принуди да затворим, но Италия е готова да приветства отново света”, каза Марио Драги и изрази увереност, че туризмът в страната ще се възвърне по-силен от преди.

И няма смисъл да питам кога ще ги стигнем швейцарците или италианците.

У нас на 1-ви май официално стартира летният сезон. Промениха се и правилата за влизане в България. Според тях се изисква сертификат за ваксинация, отрицателен тест или документ за изкаран COVID-19. За изкаралите COVID-19 документът се признава, ако са минали не повече от 6 месеца от заразяването.

Според туристическия бранш обаче правилата са закъснели.

View post on Instagram
 

Наскоро даже се появиха обяви: "Търсим да назначим туристи на пълен работен ден в Слънчев бряг. Може и без никакъв опит.".

По Великден в курорта повечето хотели не отвориха, тъй като разчитат основно на чартърни полети. Според бранша липсва адекватна реклама в европейските страни.

На добра заетост се радваха само един-два от големите хотели, успели да привлекат основно български туристи. Балчик също е необичайно пуст. Румънците все още ги няма. В "Албена" врати отвориха само два хотела.

Германските туроператори анулираха почивките до България за началото на летния сезон през май и юни. Това обявиха представителите на компаниите у нас по време на Черноморския туристически форум, съобщи TravelNews. Причините за анулираните почивки са, че България се намираше в тъмночервената зона на германския Интитут "Роберт Кох" като високо рискови страни с разпространение на ковид-19. Сега малко ни оправиха рейтинга и вече не сме сред най-най-опасните места на планетата, но файда вече няма. Почивките са отменени.

Русия пък спира полетите на своите туристи за България и оставаме втори сезон без руснаци по българското Черноморие. Това обяви за TravelNews Евелина Пулева, член на УС на Бургаската регионална туристическа камара. Последният полет на руската авиокомпания S7 до Бургас ще бъде на 9 май, каза тя. Досега се осъществяваше по един полет седмично от края на март. Спирането на полетите се случва след призива на руския политик Владимир Жириновски, един от най-горещите привърженици на президента Владимир Путин, който поиска държавата официално да забрани купуването на имоти в България, както и пътуванията до страната ни с туристическа цел.

И британските туроператори сякаш подминават България като туристическа дестинация за този сезон.

View post on Instagram
 

Междувременно Гърция и Турция успяха да се договорят с Русия и вече първите групи от Москва пристигат.

А какво остава за България? Оставаме само ние - милите родни туристи, които никога не сме се чувствали добре в родните курорти заради високите цени и лошото отношение. Досега.

Последната една година бе истински прецедент. Защото заради пандемията и ограниченията за пътуване много от българите почиваха именно у дома. Дали така ще бъде и през това лято?

Отваряме няколко сайта за ранни записвания. Какви са цените? Искаме да проверим какво се случва на родна територия. За Албена например, в сезона - юли месец, цената е 104 лева на човек в двойна стая. Става въпрос за ол инклузив с курортна такса, застраховка, 1 чадър и 2 шезлонга на плажа, открит басейн, Интернет. За един от хотелите в Созопол тази цена е 125 лева. Не е много. По-важното е обаче какво ще получи родният турист срещу парите, които ще похарчи. Защото винаги сме коментирали, че не цената е това, което ни блазни навън, а отношението.

Дали туристическият бранш у нас е готов да се справи с трудностите и да се представи добре пред родните гости? Ще видим. Едно е ясно. Вече нищо не е същото. Туризмът най-малко. Пандемията промени правилата. И изискванията. И за да успеем да привлечем туристи, ще трябва да положим усилия. А не просто да разчитаме на красивия бряг, златния пясък, прочутата шопска салата и най-вече - на евтините питиета.

Защото сега е шансът да върнем българите на нашето море. И сега е времето ние като граждани да изберем да дадем половината си заплата за август на хората от Несебър. Има едно голямо обаче. Хората от Несебър заслужават ли го? Или се държаха гадно с нас и с природата ни последните 20 години? И вие ли като мен ще кажете "На кой бе? На тия ли бе? Един лев няма да им дам!".

Робърт Де Ниро говори за драма. Е, в България е тотална комедия. Комедия по Дарио Фо.


*Използваме хората от Несебър като нарицателно и събирателен образ. Ние в редакцията хората от Несебър много ги харесваме и редовно субсидираме бизнеса им.