Швеция се смееше на мерките в България, а сега плаче жестоко!

В Швеция всичко си беше спокойно, докато ние стояхме затворени в панелките. В битката срещу коронавируса скандинавците завъртяха руля в друга посока и насочиха кораба си по грешния път. Швеция, която предприе противоположни на европейските мерки действия в борбата си с КОВИД-19 заложи на стратегията за изработване на масов имунитет и обрече на смърт над 3 300 граждани на страната си.

Днес възрастните хора там са огорчени и уплашени повече от всякога. А обществото осъзна, че доброволният принцип е бил по-лошият избор пред забраните и санкциите. Това отбеляза "Дойче Веле", цитирайки германския "Зюддойче Цайтунг".

Още по Великден статистиката бе достатъчно красноречива, че политиката на Швеция спрямо пандемичните мерки е пред провал.

Очаквано, жертвите в огромната си част са възрастни хора от старческите домове или такива, които се обслужват вкъщи от местните социални служби. По данни на университета "Джонс Хопкинс" от 13 май, 3 313 души вече ги няма. Става въпрос за количество, което е три пъти повече, отколкото в съседните на Швеция страни - Дания, Финландия и Норвегия - взети заедно!



Медиите в страната са в потрес. "От всички северни народи ние най-лошо се справихме със задачата да опазим възрастните хора", пише шведският "Афтонбладет".

Дори и официални представители на властите, които се биеха в гърдите, че знаят какво правят, сега "ближат раните си", оправдавайки се, че не са имали ни най-малка представа за лошото състояние в старческите домове в страната.

Публикацията акцентира и на мнението на Ингмар Скоог - професор по медицина от Гьотеборг. Според него управниците нямат право да се оправдават. Нищо не им е пречело да се запознаят по-подробно със ситуацията и да предприемат по-адекватни мерки. Експертът е категоричен, че кризата с коронавируса е изнесла на още по-голям показ известните от години насам недостатъци на здравеопазването в Швеция.


По отношение на този проблем изданието цитира и думите на шведска лекарка, която твърди, че разрухата и финансовия крах в старческите домове е следствие на икономиите и приватизацията в сектора.

"Афтонбладет" пък е още по-категоричен: "Алчността и приватизацията се оказаха смъртоносни", пише той.

Но това не е всичко. Причина за тоталния провал на страната в битката ѝ с коронавируса са и ред други грешки, допуснати от държавното ръководство, продължава медията. Например, работещите в сектора не са били тествани за Ковид-19. От своя страна пък здравните власти не са обърнали сериозно внимание на онези заразени, при които не е имало проява на типичните симптоми на болестта.

След като дъждът заваля, качулката най-после е сложена и сега властите предприеха по-строги мерки, които дори вече дават резултат - броят на заразените започва леко да спада. Без да уточни подробно, министър-председателят Стефан Льовен обеща на всеослушание, че условията в социалните заведения ще бъдат подобрени.

Засега обаче никой от управниците на страната не поема лична отговорност за развилнелия се из шведските старчески домове коронавирус, завършва коментара си по темата "Дойче Веле".

Четете още: Престъпната безотговорност на Швеция - шоуто продължава, а карантина сякаш няма