Може да отскочите до Белград само за уикенд или за малко повече дни, в зависимост от възможността ви за почивка. До столицата на Сърбия се стига бързо, дори и с автомобил.

Както всеки град и тук може да разгледате различните местни забележителности, сред които - много църкви, паметници, крепостта "Калемегдан", храмът "Свети Сава", планината Авала и други. Много от вас със сигурност са видели тези места и са успели да се щракнат за спомен.

Има обаче едно място, където животът винаги кипи и пулсира с пълна сила. Това е една от най-популярните улици в Белград. Бохемският начин на живот може да усетите на ул. "Скадарска". Несъмнено това е мястото, където ако попаднете няма да скучаете.

Тук нощният живот е на почит, както и добрата храна, която се предлага в многото заведения, разположени на "Скадарска". Няма как да посетите Белград и да не отскочите в някоя местна кръчма, където персоналът ще се погрижи за вас, като много важни гости и ще ви предложи богато меню от храни и напитки. И всичко това - съпроводено с музика на живо.

Големи порции, вкусен хляб и твърд алкохол са само част от нещата, които могат да се видят на почти всяка маса.

Но, какво е храна, ако не се консумира с настроение. А то идва от песните. Както добре знаете, в Сърбия, музиката е на живо. "Свирачите", както ги наричат тук, свирят на мандолини и обикалят от маса на маса. Атмосферата предразполага към един безкраен купон...

Преди години улица "Скадарска" е била предпочитано място от местните бохеми. Към днешна дата това е една от туристическите атракции на града. Когато минат по нея гостите на Белград винаги могат да чуят някоя мелодия на добре познат сръбски шлагер да се чува от близко заведение. Още от вратата пък персоналът ще ви подкани да седнете на маса.

Улицата се намира в центъра на Белград, в близост до площад "Република". Още в самото ѝ начало се усеща един особен дух, тъй като тук са разположени освен стари кръчми, кафенета и сладкарници, също така и паметници от дърво. На тази улица се намира домът на сръбския поет и художник - Джура Якшич, който е имал славата на голям бохем.

През онези години улицата е посещавана от много хора на изкуството - поети, актьори, художници.

Сред едни от популярните кръчми, които винаги са пълни, особено по празници, са - "Tri sesira", "Zltni bokal", "Dva bela goluba", "Dva jelena" и още, и още...

Имайте предвид, че улицата, чиято дължина е около 500 метра, е с павета. Затова, ако вечер отивате да се забавлявате в някоя от местните "кафани" там, то си обуйте удобни обувки. Особено дамите. Другият вариант е да си носите такива и да ги обуете, когато влезете в някое от заведенията. На тръгване обаче едва ли ще искате да прекосите "Скадарска" с токчета, така че добър вариант е наистина да имате удобни обувки под ръка.

Независимо с какви обувки сте, обаче споменът от хубавата музика, вкусната храна и усещането за живот ще ви заредят за дълго време и мислено ще ви връщат отново на "Скадарска".