Автор
Теодор Муховски

Скритите хотелски такси, за които дори не предполагате

В много случаи привлекателната цена е причината за избора на даден хотел. В настоящата обстановка туристите се опитват да икономисат от всичко и гледат да си намерят нещо изгодно.

В такива ситуации обаче е важно да бъдете бдителни. Понякога скритите разходи могат значително да увеличат сметката ви. За какво трябва да внимавате?

Настаняване в хотел - какво трябва да знаете?

Когато планирате престой в хотел, е добре да се запознаете с някои правила, които са общоприети и приложими на много места за отдих. Става дума не само за спазването на часа, в който трябва да запазите тишина и грижата за обзавеждането на стаята, но и за носенето на подходящо облекло.



Така например разхождането из хотела по бански или храненето в ресторанта на хотела, облечени по този начин, не е препоръчително. На някои места за вечеря се изисква дори официално облекло.

В допълнение към това трябва да се обърне внимание на количеството храна, което се сервира, когато се използва шведска маса. Остатъците от храна в чинията не са добре дошли. По-добре е да си сложите по-малки порции и евентуално да отидете да си досипете.

Можете да намерите много съвети в интернет от камериерки или други лица, работещи в хотелската индустрия. Оказва се, че въпреки че хотелите се почистват редовно, много от тях все още насърчават хората първо да ги дезинфекцират преди да използват чашите, чиниите и сервизите в стаята.
Същото се отнася и за кърпите. Не липсват съвети, че е по-добре да си носите свои кърпи направо от вкъщи.

Освен това, ако не искате да понесете допълнителни разходи при първото влизане в стаята, е препоръчително да проверите цялото оборудване и да съобщите незабавно на персонала за евентуални повреди, за да не бъдете таксувани за тях в края на престоя си.



Какви разходи трябва да се вземат предвид?

Запознаването с някои правила може да ви предпази от скрити разходи.
Първият момент, на който трябва да се наблегне, е използването на минибара в стаята. Той е на разположение в повечето хотели, но това съвсем не означава, че съдържанието му е включено в цената на настаняването. Обикновено за ползването му се начисляват допълнителни такси и то не малки. Наблизо би трябвало да има ценоразпис, но ако няма такъв, по-добре е да се свържете с рецепцията и да разберете всички подробности.

Понякога някои хотели примамват с ниски цени, които се отнасят само за основната услуга - настаняване. В някои чуждестранни обекти се изисква допълнителна такса за ползване на сейф, включване на климатик, предоставяне на дистанционно управление за телевизор или паркинг.
Често срещано явление е хотелът да предлага "безплатен Wi-Fi достъп". В действителност това означава, че интернетът е толкова бавен, че използването му е почти невъзможно. Разбира се, трябва да заплатите допълнително за много по-бърза връзка. Оказва се, че хотелите се учат на подобни трикове от авиокомпаниите, които използват подобни практики от години.
Струва си да се има предвид, че в стремежа си да се сравнят по-добре с конкуренцията по отношение на цената, хотелите премахват от офертата си настаняването с включена закуска. Тогава цената е по-ниска, но малцина обръщат внимание на тази подробност. Затова сутрешното посещение на бюфет може да струва много скъпо.

Какви допълнителни такси прилагат хотелите?

Все повече чуждестранни хотели въвеждат допълнителни такси за електричество, които възлизат приблизително на няколко евро или лева на вечер. Това се дължи главно на високата цена на електроенергията, така че хотелиерите, които искат да усетят възможно най-малко въздействието на безумно нарастващите сметки, измислиха начини да избегнат високите сметки.



За да се сведат до минимум допълнителните разходи, е важно да се спазва хотелският ден. Обикновено той приключва в 12 ч. на обяд, но някои обекти определят час за напускане много по-рано. Превишаването на този час обикновено е свързано с пълно или частично плащане за следващия ден. Често срещани са и допълнителните такси за ранно напускане на хотела.

Понякога в предложената цена за настаняване не е включена такса за почистване. Това е още един трик за изкуствено намаляване на всички разходи с цел привличане на възможно най-много гости.

Разбира се, трябва да се има предвид и че ако хотелът е оборудван с фитнес зала и спа център, може да се наложи да платите за ползването на тези зони, и то обикновено поотделно за всяко влизане. Освен това трябва да се има предвид, че използването на телефона, намиращ се в хотелската стая, е платено. Обажданията до рецепцията или до друга стая обикновено са безплатни, но обажданията извън хотела се плащат, при това тарифата може да е солена.



Четете още: Романтична почивка в Порто: Изживейте незабравима любовна история