Автор
Веселина Петрова

След карантината: Хайде да почиваме в България, сега тя има нужда от нас!

Факт е, че имаме прекрасна природа. Богата история. Имаме чудни местенца, за които другите могат само да ни завидят. Но не ги ценим. Не им се радваме. По една или друга причина, все ни влече навън – я в гръцко, я в турско.

Даваме мило и драго да идем в Дубай, Италия, Испания... Да се снимаме на плажа на Малдивите или на някой връх в Алпите. И защо? Като си имаме Рила и Пирин, Странджа и Родопите, имаме си Поморие, Аркутино, Синеморец, Ропотамо... Имаме чудни гледки от върхари, топли морски води и широки плажове, лековити извори и чудотворни икони.


Сега обаче можем да поправим това. През лятото на 2020-а пътуването навън няма е толкова сигурно и спокойно. Значи можем да погледнем не навън, а навътре...
Отбийте се до Балкана и чуйте неговата песен. Вслушайте се в думите, които разказват истории за воеводи.


Намерете си квартира край брега на морето. Може да потърсите и в някое от рибарските селища. Хапнете чудна рибена чорба с невероятен вкус, насладете се на историите на старите морски вълци.



Минете през Розовата долина по време на розобер и си откъснете малко цвят. Втрийте аромата му в ръката си, вдишайте дълбоко и си помислете колко е хубаво. Да имаме такива корени. Които пътуват назад във времето и ни пренасят в златни векове.



Нека си обещаем като отмине ужасът с коронавируса да погледнем към онези родни кътчета, които отдавна чакат да ги посетим.
Да ги преоткрием и да се насладим на красотите на Родината. Така хем ще подпомогнем туристическия бизнес, хем ще имаме възможност да опознаем Родината. И да я покажем на децата си. В цялата й прелест. Можем и селфита да си направим. И нов хаштаг да измислим. За да сме в крак с новите технологии и тенденции…

И нека всички хора, които работят в туристическия бранш, да разберат, „ден година не храни”. Спомнете си за българското гостоприемство, за вкуса на натуралните продукти, за чудните рецепти на гозби и специалитети.

И направете така, че всеки, който пристъпи прага на къщата ви за гости или гостилницата ви, да не може да си тръгне.
България е много повече от шопска салата, евтин алкохол и шумни дискотеки. Сега имаме шанса да променим нещо. Нека го направим заедно.