Старт на сезона: Къде и кога ще можете да карате ски у нас

Ски пистите в Банско вече са в очакване на туристи. В курорта уверяват, че през целия сезон ще спазват стриктно всички мерки, които се изискват за справяне с разпространението на коронавируса. В момента работят обощо 7 писти.

Контролът в зоната на кабинковия лифт ще бъде засилен. На опашките хората ще трябва да чакат на дистанция един от друг и да спазват всички указания. Скиорите ще трябва да бъдат с маски в закритите помещения и се препоръва в кабинките на лифта прозорците да бъдат отворени. Управата на Банско уверява, че те ще бъдат дезинфекцирани по три пъти на ден.

Пистите, които работят, са Плато 1 и 2 (№3 и №11), Бъндерица (№2), Балканиада (№4) до Междинна станция на Лифт Б1 и Б2, Юлен (№8) и Коларски път (№1).

Следните съоръжения ще бъдат отворени в самото начало на сезона: лифт Шилигарника, лифт Плато, лифт Бъндерица 1 и 2, детска котва, шест седалков Коларски път, паничка Бъндеришка поляна, пътечка Бъндеришка поляна и кабината.

Поради обилните снеговалежи от курорта предупреждават, че има лавинна опасност от самото начало на сезона и препоръчват практикуването на зимни спортове да се извършва само в рамките на обозначените и обработени писти.

В ски зоната ще бъдат отворени алпийските барове на Бъндеришка поляна и Шилигарника, където ще има възможност да бъдат купени топли напитки.

"И макар че градът не е онова, което сме свикнали да виждаме в средата на декември, сезонът започва. Няма да го открият световни звезди на белите спортове, но ще го открият всички останали, които нямат търпение да се качат на ските и в планината", коментира кметът на Банско Иван Кадев пред БНР.

При изключителни мерки за безопасност от 19-и декември ще бъде достъпна по-голямата част от ски зона Пампорово. Снежните условия в курорта са добри за средата на декември, а навременната реакция и използването на метеорологичните условия за производство на изкуствен сняг в края на ноември позволяват да бъдат отлично подготвени и отворени писти №1 – Язовира, №1А – Байпас Малката стена, №6 – Туристическа, №10 - Дельово дере, №11 – Картола, №12 – Стойките. Работи се усилено и по подготовката на ски зона Мечи чал и има голяма вероятност тя също да работи от 19-и декември, като информация ще бъде анонсирана допълнително.

Кабинковата линия в ски парк "Картала" над Благовград започва работа от 19 декември, събота. "В горната част има около 25-30 см. сняг, на начална станция снегът е изключително малко, очакваме валежи. Новият ски сезон ще бъде открит, след като има достатъчно сняг. Ние веднага ще обработим пистите. Те са с подобрения – рекултивация, затревяване...", каза управителят на ски-парка Илия Ризов пред БНР.

От Боровец обясняват, че са напълно готови за отваряне на ски зоната, но са необходими ниски температури, за да се направи изкуствен сняг. Засега прогнозите не са оптимистични и от курорта се надяват, че за Коледа ще има заснежени писти.

През декември раздаваме страхотни награди. За да спечелите, кликнете тук.