Автор
Woman.bg

Съвременните общества, в които на власт е жената!

Има някои общества по света, сякаш откъснати от света и цивилизацията. Всяко едно от тях ще ви изненада с начина си на живот, с организацията си и най-вече с факта, че там на почит и власт са жените. Днес ще ви запознаем с матриархалните общности, съхранили ценностите и модела си на управление от незапомнени времена до днес.

Брибри

View post on Instagram
 

Брибри е малка група от около 13 000 души, живеещи в Коста Рика. Подобно на много други такива общества, Брибри са организирани в кланове. Всеки клан е отделно семейство и управлението се определя от жените. Те са единствените, които традиционно могат да наследят земята.

Наговиси

Снимка: www.heliotricity.com

Представителите на обществото наговиси живеят в южен Бугенвил, остров, намиращ се на запад от Нова Гвинея. Жените са лидери и отговарят за най-важните церемонии. Бракът не е институционализиран. Ако мъжът и жената се виждат, спят заедно и мъжът помага на жената в градината, се считат за семейство.

Мосуо

View post on Instagram
 

Мосуо живеят на границата между Тибет и провинциите Юнан и Съчуан, Китай, и са смятани за едно от най-известните патриархалните общества света. Тук жените са тези, които взимат бизнес решенията, докато мъжете са отговорни за политиката. Мосуо са организирани в големи фамилии, в които начело стои жена. Имуществото се предава по майчина линия от поколение на поколение. Децата се отглеждат единствено от жени. Майката дава своето последно име на детето. Племето има така наречен "плаващ брак". Жената сама избира съпруга си, но никога не живеят заедно. След като успее да забременее и роди рожбата си, тя се завръща в дома си и отстъпва мястото си на следващата кандидатка. Тъй като децата живеят с майките си, мъжете участват съвсем малко във възпитанието им. Понякога те дори не знаят кой е баща им.

Акан

View post on Instagram
 

Акан са мнозинство в Гана. Социалната организация на Акан е изградена не на принципа на матриархата, а на предаването на всичко по майчина линия. При тях личността, наследството, богатството и политическите възгледи са предопределени от майката. Мъжете могат да заемат високи постове и от тях се очаква да подкрепят както собственото си семейство, така и семейството на роднините си от женски пол (ако имат такива).

Гаро

Снимка: Wikipedia

Гаро e една от основните етнически групи в индийския щат Мегхалая. Подобно на техните съседи в региона на Каши, в обществото на Гаро главните роли са поверени в ръцете на жените. Тук най-малката дъщеря наследява собствеността на майка си. Трудно обаче бихме могли да наречем тази група абсолютен матриархат, тъй като мъжете са тези, на които се поверява отговорността за управлението на обществото и собствеността. Въпреки това, жената се счита за глава на семейството на Гаро, като тази „позиция” се наследява от най-младата от дъщерите, която взима и по-голямата част от семейната собственост. Традицията на Гаро повелява младоженецът да "избяга" от булката, а тя, заедно с роднините си, да се опита да го върне. Това се повтаря, докато булката се откаже или младоженецът приеме предложението ѝ. След като се ожени, съпругът живее в дома на избраницата си.

Минангкабау

Младоженци от народа на Минангкабау в традиционни сватбени одежди, Снимка: Wikipedia

Хората в Минангкабау, населяващи индонезийската провинция Западна Суматра, наброяват около 4 милиона души - днес тя е най-голямото общество в света с матриархална структура. Цялата семейна собственост се прехвърля от майка на дъщеря, тъй като майката се счита за глава на семейството и играе основна роля в живота на всеки представител на тази нация. Предимно мъже участват в управлението на политически и религиозни институции, но тук нежните създания взимат дейно участие и при разрешаването на някои политически въпроси. Подобно разделение на обществените задължения позволява на всеки да се чувства равен. След сключването на брака жената първа избира спалното си помещение. Съпругът може да остане с нея, но на сутринта трябва да си тръгне рано. Когато навършат 10 години, момчетата се изпращат в "мъжки квартали", където се учат на практически умения и религия. Господарят на клана е мъж, но ако жените не са доволни от него и почувстват, че той не си върши задълженията както трябва, могат да го сменят.

Четете още: Руанда – държавата, където жените са господари