Автор
Woman.bg

ТОП 10 на най-красивите сафари дестинации в Африка

Има ли някой, който да не е мечтал да отиде на сафари в Африка... Черният континент вдъхновява толкова много хора, които биха искали да видят един по-различен свят, изпълнен с екзотични животни. Африка определено може да предложи разнообразие от животински и растителни видове, което е истинска наслада за очите.

Знаете ли обаче, че само Кения, Замбия и Южна Африка вече имат над 60 национални парка и всички те са с различни видове диви животни? При толкова голям брой национални паркове може да се окаже доста трудно да си изберете дестинация. Не се безпокойте - за да ви помогнем да планирате приключението си, ние избрахме най-красивите национални паркове и най-добрите места за сафари в Африка.

1. Национален резерват "Maсай Мара", Кения

Maasai Mara попада в списъка с най-добрите места за сафари. В югозападната част на Кения, близо до Танзания, този национален парк предлага всичко, което бихте искали да видите, тъй като е дом на над 570 вида птици и 95 вида бозайници. Това е едно от най-добрите места за посещение в Африка, ако искате да видите лъв, бивол, леопард, носорог и слон. Въпреки че този невероятен резерват е отворен целогодишно, най-доброто време да го посетите е между юли и октомври, когато е миграцията на вълци. Може да изберете също периода между декември и февруари, когато шансовете да видите големите котки са по-големи.

2. Национален парк "Чобе", Ботсвана

Това е един от най-разнообразните национални паркове в Ботсвана, намира се в северната част на страната, близо до Делта Окаванго. Познат е като "Земя на гигантите", тук има 120 000 слона. Също така има несравнима и необятна дива природа. Ще видите - хипопотами, крокодили, биволи, лъвове, леопарди и безброй видове птици. Вместо да използвате добре познатите джипове 4х4 за превозно средство, тук най-добрият начин да преминете през националния парк Чобе е на екскурзия с лодка. Ще се насладите на уникална гледка и ще имате възможност за зашеметяващи снимки. Ако планирате пътуването си, имайте предвид, че от Националния парк Чобе се организира и дневно пътуване до Зимбабве, Намибия и Замбия.

3. Национален парк "Крюгер", Южна Африка

Не само че Националният парк "Крюгер" е известен с най-доброто сафари в Южна Африка и красивата планинска и тропическа горска природа, но също така е един от най-големите дивечови резервати на континента. Намира се в североизточната част на Южна Африка, близо до Мозамбик, като разнообразието на видовете е несравнимо - 507 вида птици, 336 дървета, 147 бозайници, 114 влечуги, 49 риби и 34 земноводни имат свой дом в "Крюгер". Можете да видите също диво куче и земна гръбна костенурка. Тук може да направите обиколка с екскурзовод и има подходящи места за нощувка.

4. Национален парк "Серенгети", Танзания

Много хора, които обмислят африканско сафари, се сещат първо за Серенгети - и с право. Тук има разнообразна колекция от диви животни на земята, като една от последните големи миграционни системи все още е непокътната. На езика на масаите името на парка се превежда като „безкрайни равнини“. Това е чудесно място за улов на гепарди и лъвове, тъй като те плячкосват тревопасни животни в района. Това бижу на короната е чудесна дестинация за сафари. Национален парк „Серенгети“ попада в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.

5. Национален парк "Буинди", Уганда

Намира се в гъста тропическа гора в югозападна Уганда, разположен в непробиваемия национален парк Bwindi. Това е светилище за шимпанзета, маймуни и половината от световното население на застрашените планински горили. Тук красивите птици, пеперудите и цветните видове са в изобилие.

6. Национален парк "Етоша", Намибия

Националният парк "Етоша" е дом на стотици видове птици, влечуги и бозайници, както и на застрашените черни носорози. Разположен в Северозападна Намибия този парк е идеалното място за снимки. Едно от най-уникалните неща за Националния парк "Етоша" е, че има осветени водни дупки, което ви дава допълнително светлина, за да се насладите на нощната дива природа.

7. Национален парк "Хуанге", Зимбабве

Националният парк Hwange е най-големият парк в Зимбабве. Разпростира се на 14 650 квадратни километра и е единственото място в страната, където вероятно ще видите кафява хиена. Има и много слонове, а също така и диви кучета. Независимо дали сте на лагер тук или просто ще дойдете само за ден, няма да искате да пропуснете зашеметяващия залез. Останете до по-късно, за да наблюдавате тази красота.

8. Национален парк "Нгоронгоро", Танзания

Ngorongoro ще ви впечатли със спиращия дъха вулканичен кратер. Това е един от най-добрите национални паркове в Африка. Величественото природно чудо е с площ около 300 квадратни километра. В района има над 25 000 животни, без да се включват близо два милиона, които преминават по време на миграцията. В кратера има хиляди вълци, елени, газели и зебри, а в тропическите гори на кратера има животни като слонове и чакали. В езерото в кратера ще видите фламинго, щрауси и пеликани. Този обект на световното културно наследство има още много да предложи на своите посетители...

9. Национален парк "Южен Луангва", Замбия

Това е място за убежище на диви животни. Намира се в източната част на Замбия, в долината на река Луангва. Националният парк South Luangwa е идеално място, за да се потопите в магията на природата. Тук ще имате възможност да видите много хипопотами и крокодили. Мястото е дом на много жирафи, бизони и слонове. Ще забележите и много птици и дори можете да видите леопарди след залез слънце.

10. Делта Окаванго, Ботсуана

Мястото е познато като "Рая в Африка". Тази вътрешна речна делта е една от най-добрите дестинации за сафари. Най-доброто време за посещение е между юни и август. Това е периодът, когато животните се приближават близо до островите и може да ги видите по-отблизо. 200 000 големи бозайници имат сезонен дом в делтата на Окаванго. Това място също така е дом за много риби и растителни видове.

Всяка една от тези дестинации за сафари в Африка предоставя невероятни възможности, за да научите повече за дивата природа, да си направите неповторими снимки и да се насладите на природата, която може да я видите толкова разнообразна само в тези уникални паркове.