Автор
Woman.bg

Топ 10 на най-живописните пътешествия с влак из Европа

Обичате да чувате песента на железните колела и да се наслаждаване на прекрасни гледки? Изберете си един от тези маршрути и стягайте куфарите. Нека приключението да започне сега!

От гара Септември до Добринище, България

Теснолинейката свързва Родопите с Горнотракийската низина, Пирин и Рила. За да стигнете, ще са ви необходими около 5 часа, през които ще се насладите на невероятни гледки. Ще преминете през множество тунели, ще навлезете с влакчето в гъсти гори, ще се изкачите нависоко в планината, ще сменяте няколко пъти посоката, ще се спускате, ще преминавате под мостове, ще спирате на малки, романтични гари.

От Порто до Починьо, Португалия

Преди да потеглите, се насладете на невероятната гара Сао Бенто. Сигурно сте виждали сините и шарени керамични плочки с глазирана повърхност, от които португалците и испанците правят красиви мозайки. Е, тези плочки се наричат азулежу (azulejo) и в началото на XX век художникът Жоржи Коласу използва 20 000 от тях, за да създаде паната в чакалнята на Сао Бенто. Когато се качите на влака, той ще ви понесе край река Дуеро, над прекрасни долини и край терасирани лозови масиви. Не пропускайте да опитате от ароматния портвайн. Той е сладък на вкус и с висок градус. Но внимавайте! Ако прекалите, на сутринта ще ви боли глава. Пътят до Починьо е около 3-4 часа, а билетът ще ви струва 12 евро.



От Сплит (Хърватия) до Будапеща (Унгария)

Почти веднага на излизане от Сплит ще попаднете в Динарските Алпи, на около 1700 м височина, с гледка към брега на Далматина. След това, спускайки се от другата страна на планината към долината, ще се отправите към Загреб. Пресичайки границата с Унгария, ще стигнете до езерото Балатон, най-голямото в централна Европа. Пътуването продължава 16-18 часа, но си струва. Билетът е 79 евро.



От Рим до Витербо, Италия

Това е един интересен маршрут, който ще ви пренесе назад във времето. За един ден. Пътуването трае около 2 часа, а билетът струва 5,50 евро. Ще можете да се насладите на гледки от вълшебни замъци и сини езера. Средновековният Витербо ще очарова с папския си дворец. Непременно си носете бански, за да можете да се гмурнете в горещите извори на Витербо. Хапнете пица, разходете се. А ако не бързате, можете да останете и да преспите.

От Атина до Солун, Гърция

Новата линия ви предлага чудесен начин за опознаване на Гърция. Пътуването трае 4 часа, а линия върви край красиви планински пейзажи. Можете да останете в някои от градовете и за кратки екскурзии. Например от Лариса до Волос, после пък с влак до Пелион. Той се движи между гъсти маслинови горички и минава по каменни мостове. Пийнете ципуро, хапнете мезе и после – обратно. Билетът е 45 евро.

От Анкара до Карс, Турция

Това е влакът на чудесата. Dogu Express предлага и спални вагони. Мършрутът сега, в зимните месеци, е красив и снежен. Влакът спира в Ерзурум, който е кацнал на 1,757 м надморска височина. Известен е със своя специалитет - агнешко кебапче, приготвено до съвършенство на въглени. Билетът е само 8 евро.

От Мостар до Сараево, Босна и Херцеговина

Само с влак два пъти дневно и то рано сутрин. Ставането обаче си струва. След река Неретва влакът минава през много населени места, които нямат гари. Пътниците се качват буквално от полето. Седнете отдясно. Гледките са умопомрачителни.