След като човечеството се заключи по домовете си и светът сякаш за малко спря да се върти, всичко стана някак по-зелено и по-красиво. За съжаление, това се случи с цената на не един човешки живот, но от друга страна, след като си останахме вкъщи за дълго време, природата сякаш реши да ни се отблагодари. Мечките в парка "Йосемити" започнаха да се разхождат спокойно, а по бреговете на Тайланд започнаха да плуват розови делфини, които са застрашен от изчезване вид. Без съмнение - карантината предпази не само много хора от коронавируса, но и изчисти водата и въздуха. Може би трябва да се замислим по-сериозно какво още можем да направим за природата, за да опазим нашия дом - Земята.

В този ред на мисли има градове, в които вече се работи усилено по въпроса и там животът е много "по-зелен". И макар това да са пренаселени места, въздухът е по-изчистен, парковете и горите са по-свежи и непокътнати, а народът предпочита да зареже колите и да се качи на колело или на градски транспорт. Ето кои са в топ 5 на най-зелените градове за 2020:

5.Портланд, Орегон

Градът предлага безброй опции за възможно най-чисто и екологично пазаруване. Почти всички материали, с които могат да бъдат пренасяни покупките, се рециклират. Също така там е насърчено карането на колела и се предлагат безброй возила под наем и са отредени достатъчно алеи, в които велосипедистите могат да се придвижват напълно спокойно. В града има 80 автобусни маршрута и 97 метростанции.

4.Берлин, Германия

Берлин поддържа интересна политика, която да подкрепи екологията, като там се вдига цената на горивото. В местните апартаменти има и филтрираща система за замърсената вода, която трябва да бъде рециклирана. Тя се използва за поливането на градини и като цяло в Берлин има много други инициативи, свързани с пестенето на вода, която е изключително ценен и дефицитен в някои части от света ресурс.

3.Стокхолм, Швеция

Стокхолм е един от първите устойчиви градове в Европа и също така спечели награда за най-зелен град на стария континент за 2010 г. Той бе оценен високо заради изключително благоприятното влияние върху околната среда и климата. Несъмнено Стокхолм е сред градовете, които могат да се похвалят със "зелен" начин на живот, успешно разпределяне на електроенергията, намаляването на вредните прахови частици и подобряването на инфраструктурата.

2.Амстердам, Холандия (Нидерландия)

Може би трябва да започнем оттам, че основното превозно средство в Амстердам е колелото. Винаги можете да си наемете, както постъпват повечето местни граждани, които оставят колите си на заден план. Също така там е засилена употребата на електронни возила, които не изпускат вредни емисии. В много градове по света се използват електромобили, но в Амстердам употребата им е подчертана. Спокойно можем да заявим, че столицата на Холандия води света с крачка напред, тъй като тамошните автобуси и метро се движат с възобноваяма енергия.

1.Копенхаген, Дания

Зелени паркове и поляни, кристално чиста вода и купища електроенергия, която предоставя и на Норвегия, Швеция и Германия. Копенхаген определено заслужено получава първото място за най-зелен град в класациите на не едно или две световни издания. Знаете ли, че там дори има панел, с който се следи по всяко време какво нивото на замърсяване на водата? Несъмнено Копенхаген е лидер в бъдещето на екологичния начин на живот!

Четете още: Светът се рестартира? Розови делфини плуват край бреговете на Тайланд

*Раздаваме страхотни подаръци! Включи се в нашата игра и можеш да спечелиш мултикукър! Виж как тук: