Автор
Антония Михайлова

Този път Швеция ни скри шапката: Обяви кръстоносен поход срещу Ковид-19!

Преди броени месеци плюехме по шведските управници за невзетите навреме от тях предпазни мерки в борбата срещу коронавируса. Днес обаче скандинавската държава скри шапките на всички ни!

Вярно е, че докато по-голямата част от държавите по света поставяха гражданите си под карантина и налагаха строги ограничения, властите в Стокхолм предпочитаха препоръките и доброволните мерки. В началото на пандемията Швеция избра различна стратегия в борбата с коронавируса. Ресторантите, баровете, фитнесите, училищата останаха отворени. Вярно е обаче, че малко след това властите промениха посоката и призоваха да се премине към дистанционно обучение за учениците от горните класове, унитеврситетите и курсовете за възрастни. Баровете все пак бяха затворени, а на официалните събития не можеха да се събират повече от 50 души. Мерките остават в сила и до днес. И въпреки че в страната не е въвеждана национална или регионална карантина, правилото за социалната дистанция там е факт!


За да я спазват и насърчават гражданите и туристите да бъдат по-бдителни и предпазливи, красивият шведски остров Готланд обяви кръстоносен поход срещу Ковид-19! И го направи по особено очарователен и интересен начин. Находчива и забавна идея, от която у нас можем само да се поучим. Ние, освен да отваряме дискотеки и да се бутаме по улиците един в друг без предпазни маски, май не можем да измислим друго. А за да съхраним здравето си – нашето и това на най-скъпите ни хора, се иска мисъл, разум и отношение! Каквито напоследък у нас все по-трудно се намират. За разлика от места като Швеция...

За какво по-точно иде реч? Облечени в броня, група „средновековни“ рицари, отзовали се на призива на властите, ще помагат с охота и радост на посетителите на острова да се придържат към насоките за социално дистанциране.

"Имаме три послания, а те са: спазвайте дистанцията, мийте си ръцете често и си останете вкъщи, ако не се чувствате добре", сподели ръководителят на проекта - Ленарт Борг и с усмивка поясни, че рицарите се радват на най-много внимание, когато са на коне.


Рицарите са от обществото за възстановки „Турнир“, което обикновено организира рицарски турнири през лятото. Поради мерките срещу коронавируса обаче, тази година те са отменени. Но... за сметка на властите на острова са намерили великолепен начин да продължат с достойнство рицарските си изяви.

Ще намерим ли и ние, в скъпата ни родина, подобен стимул (от който толкова много се нуждаем през последния месец), за спазването на мерките в борбата с новата зараза? Струва ми се - не. Що се отнася до рицарското достойнство, в сърцата на нашите държавници... такова май в скоро време няма да открием.

Четете още: Престъпната безотговорност на Швеция - шоуто продължава, а карантина сякаш няма