Автор
Пепа Попова - Пепита

В Германия Свети Валентин е покровител на лудите. Вижте как празнуват по света

Една дата, един светец, един празник с много лица по света. Разберете как от древни времена до днес отбелязват този специален ден от годината.

Древните римляни празнували Деня на любовта на 14 февруари, като отправяли молитви към богинята на брака и майчинството Юнона. Момичетата, които си търсели мъж, пишели писмо и го хвърляли в дълбока кутия. Този, който го извади, става техен съпруг.

Древните гърци организирали масово правене на любов в чест на богинята на любовта Афродита. По време на тези оргии някои си намирали спътници в живота.

Имало е времена, когато Денят на влюбените е бил жесток римски празник, по време на който мъжете биели жените с камшици, а те с охота се оставяли на това, вярвайки, че „магическият“ ритуал ще им донесе здрави деца и леко раждане. Поне така разказва най-старата (и очевидно безумна) легенда. По-романтичната история описва полевия лекар Валентин, който тайно от римския император венчавал двойки, когато браковете били забранени – тогава хората вярвали, че мъже без семейство ще се бият по-добре на бойното поле.

Независимо как е било в миналото, хиляди години по-късно този ден прерасна в празник на пощенските картички, шоколадовите бонбони и букетите от рози. А ето още какви традиции има в различните части на света.

Япония
В Страната на изгряващото слънце на 14 февруари спазват необичайна традиция. В този ден само жените купуват подаръци – най-вече шоколадови бонбони. Те биват основно два вида: Giri choco - евтини сладки за колеги и приятели и Honmei choco - красиви и вкусни сетове с лакомства, които са предназначени за любимия човек. Момчетата връщат жеста с подаръците само месец по-късно - на 14 март. Този ден в Япония, Тайван, Виетнам и Южна Корея се нарича „бял“. Именно тогава мъжете благодарят на дамите за миналите подаръци със сладкиши и бял шоколад, които да съответстват на името на празника.
Между другото, срещите в Япония също често се провеждат по необичаен за нас сценарий – така наречените blind dates (срещи на сляпо) не се считат за необичайни.

View post on Instagram
 


Гватемала

В Гватемала се счита за нормално да се поздравяват приятели и колеги за Свети Валентин: тук те го възприемат не като празник на влюбените, а по-скоро като ден на изразяване на топли чувства - към семейството, близките, приятелите, служителите и като цяло към всички, които харесвате. А в столицата в този ден има парад - мащабно парти с костюми, музика и танци.

View post on Instagram
 

Филипините
Обикновено на 14 февруари във Филипините поставят рекорди по брой сключени бракове. Влюбените избират този ден не заради красивата дата, а с цел да спестят пари: веднъж годишно правителството спонсорира сватби за двойки, които не могат да си позволят да платят за собствения си празник. Младоженците получават торта, цветя и дори пръстени. Булките единствено трябва да си купят сами сватбена рокля.


Южна Африка

Без анонимни валентинки - в Южна Африка всички открито демонстрират чувствата си. Още от древни времена момичетата и момчетата пишат имената на любимите си на парче хартия и ги прикрепват към ръкавите на дрехите. Дори женените спазват обичая, за да покажат колко силни са чувствата им един към друг.

Дания

Друга страна, в която валентинките не изглеждат така, както сме свикнали. Тук те са направени под формата на хартиени снежинки (понякога и с прикрепено кокиче), а в тях са написани забавни стихове - такива картички се наричат gækkebrev.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Германия
Германците свързват любовта с лудостта и считат Свети Валентин за покровител на лудите. На този ден се украсяват психиатричните клиники с гирлянди и цветя.

View post on Instagram