Есента в Севлиево е красива - богата с багри и ухание на тиква, което няма как да подминете. Заради големите тикви, които се отглеждат в околността и умението на местните хора в града да ги приготвят по най-различен начин, в миналото наричали Севлиево - Тиквенбург.

Затова не е изненада, че именно тук се намира и музеят на тиквата. Единствен в България. Още с прекрачването на прага ще се потопите в цветовете на есента - от светложълто и зелено до наситено оранжево и червено.

В Музея на тиквата може да се видят различни сувенири, изработени във формата на тиква, като касички, чаши, свещници, рамки за снимки... Погледът ви ще грабнат също различните и цветни фотоси и рисунки, посветени на празника на тиквата. Посетителите имат възможност да разгледат изложбата с наградените творби от конкурсите - "Тиквени фантазии", "Тиква най-най" и "Тиквени изкушения".

В една от трите малки зали, освен че може да разгледате изложба от есенни картини, имате възможност да си "откраднете" и някоя и друга рецепта от стената. Севлиевци разкриват своите вкусни, малки тайни, като надлежно предоставят начина им на приготвяне. Така, например, ще разберете как да направите рачел от тиква, сладкиш с канела, пълнена тиква със сушени плодове, екзотичен пай, плодова салата с тиква, пица и бухти от тиква и още, и още... Несъмнено топлата печена или варена тиква е вкусна храна, която създава приятно усещане за домашен уют и същевременно укрепва здравето ни. Освен различните ястия и десерти, тук местните приготвят и напитки с тиква. Може да ви учуди, но в Севлиево ще имате шанса да опитате шейк, мартини и бира с тиква.

Пред самия музей, непосредствено до Дандолови къщи, децата също правят тикви, но от глина. Техните произведения на изкуството заслужават внимание.

Извън Музея отново ще ви посрещнат цветовете на есента и разбира се - много тикви, чийто брой се увеличава особено по време на Празника на тиквата в града (в средата на октомври), който се отбеляза от 2006 година, та до днес. Изобилието е голямо. Различните форми също са впечатляващи. "Тиквената" украса пред фонтана в центъра на града е подходящо място за фотоси. Няма как да не си направите поне няколко снимки сред пъстрата палитра от цветове, която ни поднася есента.