Най-любовният сезон на годината – лятото, наближава с пълна сила. През слънчевите дни едно от приятните занимания е посещението на романтично място, а каква по-изкусителна дестинация от Венеция…

Май е може би най-подходящото време да посетите града на любовта. Температурата там е идеална за разходка – достатъчно топло, но не прекалено горещо. Имайте предвид, че в този град често вали – затова си вземете чадър, както и карта на града, която може да закупите на специално обособено място още на първата спирка на града, когато слезете от влака.

Венеция е един по-различен град – малки улички, приличащи на лабиринт, цветни сгради, шарен пазар и романтика във въздуха. Транспортът е само по вода. Ако искате да се придвижите от една точка до друга, имате възможност да ползвате ,,воден‘‘ автобус, речно такси или гондола.

Най-романтичното придвижване по вода е с гондола. Красиво, спокойно и някак царствено. Ако искате да си подарите това различно пътешествие, трябва да заплатите 80 евро за около 30 минути. Ако сте по-голяма компания, ще може да си поделите тази сума.

Която и да е първата ви спирка – все ще бъде подходяща. Разбира се, за мнозина главната цел е площад - ,,Сан Марко‘‘, където се събира един пъстър свят от различни светове. Именно тук е и небезизвестният ,,Мост на въздишките‘‘. Името идва от легендата, че преминаващите затворници по моста преди десетилетия въздишали, щом поглеждали красивата Венеция, преди да бъдат отведени към килиите. Може би няма турист, който да не се е снимал именно на това място. Тук снимката си е направо задължителна.

На площада се намира и базиликата ,,Сан Марко‘‘. Величествена постройка. Влезте вътре и постойте за малко. Тук е разположен също и дворецът на дъждовете, както и величествената камбанария. Не пропускайте да се щракнете!

Ако имате достатъчно време, може да посетите много музеи. Определено има какво да видите. Ето някои от тях - музей на музиката, музей Корер, където се пазят монети, картини, графики и оръжие, а също и градският музей за модерно изкуство – Песаро, музеят на стъклото и още, и още...

За да си отпочинете от толкова много история, може да поспрете и да похапнете в някой от уютните ресторанти, където приготвят по класическа италианска рецепта спагети и пица.

А после продължете към цветните сергии и малките магазинчета, за да си купите нещо за спомен. Венецианските маски са едни от най-красивите сувенири. Има ги в малък, както и в по-голям размер. Лилави, червени, жълти, оранжеви... докато ви се насити окото. Разбира се, няма как да пропуснете магнитите и чашите.

Влезте и в някое от магазинчетата за лакомства. Изборът е голям. И всичко е вкусно.

Ще запомните Венеция с магичната атмосфера и дъх на романтика...