Вижте какви са новите правила за пътуване зад граница от днес

Нови изисквания за пътуване в чужбина, свързани с COVID- 19, влизат в сила от днес. Чехия вече иска тестове за коронавирус за българските сезонни работници. Такова е условието и за гражданите на Швеция.

До 31 август, освен направен PCR тест, всички пътуващи към Гърция трябва да попълват и електронни формуляри, така наречените PLF. Документът трябва да бъде попълнен най-късно ден преди пристигане в страната.

Причината за по-строгите мерки е установеният завишен брой заразени с коронавирус туристи, преминали през „Кулата – Промахон”. През другите гранични пунктове между България и Гърция до 29 юли ще се допускат единствено товарни камиони и сезонни работници.

По-рано влязоха нови правила и за влизане в Унгария. Страната въведе класифициране на държавите в „червени“, „жълти“ и „зелени“, въз основа на тежестта на ситуацията с коронавируса във всяка от тях. България, Португалия, Румъния и Швеция са „жълти“ страни от ЕС. Чуждите граждани, включително и българи, които пристигат от „жълти страни“, ще подлежат на медицински преглед на границата, както и ще им бъде налагана 14-дневна задължителна карантина. Изискването за самоизолация ще отпадне ако бъдат доказани два последователни отрицателни теста за коронавирус, снети през 48 часа в рамките на предходните 5 дни. Същото се отнася и за държави извън Европейския съюз – Обединеното кралство, Норвегия, Русия, Сърбия, Япония, Китай и САЩ.

Информацията за нови ограничения и облекчения за пътуванията на български граждани се актуализира постоянно на сайта на Министерството на външните работи, където всеки може да ги провери.