Автор
Woman.bg

Вижте първите снимки от музея, посветен на 11 септември

Американските медии разпространиха първите снимки от музея, посветен на 11 септември 2011 г.

Съоръжението ще бъде открито от президента на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел. В продължение на шест дни музеят ще бъде на разположение на семействата на жертвите от ужасяващия атентат, както и на оцелелите, на спасителите и на местните жители. За широката публика той ще бъде достъпен от 21 май.

Изграждането на музея на мястото на някогашния Световен търговски център закъсня с три години. Музеят е разположен на седем равнища под земята и е с обща площ 10 210 кв. м.

С него се почита паметта на 2983-ма мъже, жени и деца, загинали при атентатите от 11 септември 2001 г., както и на шестте жертви от друг, първи атентат срещу Световния търговски център – от 26 февруари 1993 г, съобщава БТА.

Дългоочакваното откриване обаче е помрачено от твърдения, че музеят не зачита както исляма, така и паметта на жертвите на терористичните атаки. Мюсюлмански духовници възразиха, че 7-минутният документален филм "Възходът на Ал Кайда", който ще се излъчва в музея, несправедливо свързва исляма с тероризма.

Организация на десетки семейства протестира срещу връщането на тленните останки на 1115 неидентифицирани жертви на атентата в Световния търговски център в хранилище под музея.

Според близките на жертвите погребването на тленните останки на 20 м под кота 0, където се очакват милиони посетители годишно, е неуважение към паметта на жертвите.

Това не са първите пречки, с които се сблъсква проектът на стойност 700 милиона долара от началото на строителството през 2006 г. Години наред акционерите, включително семейства на жертвите и жители на района, спорят дали да бъде изграден само мемориал или да има и търговски сгради.

Сега половината от терена заема Мемориалът 9/11, а на останала част от площта са построени офис сгради, магазини и транспортен център.

Няколко от сградите, включително новият световен търговски център (1 WTC) – най-високият небостъргач в Северното полукълбо, са завършени. Очаква се обектът да бъде пуснат изцяло в експлоатация до края на 2017 г.