Вижте първите снимки от музея, посветен на 11 септември

14 май 2014 | 17:56
4854
0
0

Американските медии разпространиха първите снимки от музея, посветен на 11 септември 2011 г.

Съоръжението ще бъде открито от президента на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел. В продължение на шест дни музеят ще бъде на разположение на семействата на жертвите от ужасяващия атентат, както и на оцелелите, на спасителите и на местните жители. За широката публика той ще бъде достъпен от 21 май.

Изграждането на музея на мястото на някогашния Световен търговски център закъсня с три години. Музеят е разположен на седем равнища под земята и е с обща площ 10 210 кв. м.

С него се почита паметта на 2983-ма мъже, жени и деца, загинали при атентатите от 11 септември 2001 г., както и на шестте жертви от друг, първи атентат срещу Световния търговски център – от 26 февруари 1993 г, съобщава БТА.

Дългоочакваното откриване обаче е помрачено от твърдения, че музеят не зачита както исляма, така и паметта на жертвите на терористичните атаки. Мюсюлмански духовници възразиха, че 7-минутният документален филм "Възходът на Ал Кайда", който ще се излъчва в музея, несправедливо свързва исляма с тероризма.

Организация на десетки семейства протестира срещу връщането на тленните останки на 1115 неидентифицирани жертви на атентата в Световния търговски център в хранилище под музея.

Според близките на жертвите погребването на тленните останки на 20 м под кота 0, където се очакват милиони посетители годишно, е неуважение към паметта на жертвите.

Това не са първите пречки, с които се сблъсква проектът на стойност 700 милиона долара от началото на строителството през 2006 г. Години наред акционерите, включително семейства на жертвите и жители на района, спорят дали да бъде изграден само мемориал или да има и търговски сгради.

Сега половината от терена заема Мемориалът 9/11, а на останала част от площта са построени офис сгради, магазини и транспортен център.

Няколко от сградите, включително новият световен търговски център (1 WTC) – най-високият небостъргач в Северното полукълбо, са завършени. Очаква се обектът да бъде пуснат изцяло в експлоатация до края на 2017 г.

Още снимки можете да видите тук

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени