Автор
Ева Григорова

Вълшебният чинар в Сандански гони злите сили

Всички обичаме Сандански - един от най-хубавите градове на България, който се слави с хубавия си въздух, минералната вода и топлото време. Може и да не знаете, обаче градът е известен и с четирите си вековни чинара. Три от тях се намират в градския парк и са на около 300 години. Четвъртият, за който се смята, че има чудодейна сила, е два пъти по-възрастен и се намира в градинката на Археологическия музей.

В основата на вековния ствол има мраморна чешма и се вярва, че корените на дървото зареждат водата с магия. Местни легенди разказват, че който отпие от вечно студената вода, ще бъде здрав и зло ще го забрави. Барелефът на чешмата е направен от дебърски майстор през 1854 г. в град Серес и е красял централната чешма в двора на джамията на града.

Легендата разказва, че през 1908 г. новият управител открил скрито послание в изображенията, което било тенденциозно и неприемливо за османската власт, поради което заповядал да я разрушат.

За щастие, местен човек свалил плочата и я скрил в собствената си къща. В средата на барелефа са изобразени два лъва, вързани с верига. Смята се, че те символизират Тракия и Македония, оковани от робството – символиката, която може би е била причината за гнева на управителя на джамията в Серес.

Πрез 1912 година, по време на Балканската война, плочата e била намерена от наши войници, които я пренасят в Демир-Хисар (днес град Сидирокастро). Πо-късно през Първата световна война Bтора българска армия начело с генерал Георги Тодоров, която е действала в този район, я прибира в България. Поставят я в градската баня на Сандански, по това време – Свети Врач.

През 1933 г. е разгадано скритото послание, закодирано в барелефа и е взето решение, той да се монтира върху чешма, която да бъде на видно място. Така след дълги перипетии барелефът е вграден в чешмата под чинара.

View post on Instagram
 

След 1944 г. било планирано дървото да бъде отсечено, но по неизвестни обстоятелства това не се случва и клоните му продължават да хвърлят дебела сянка в центъра на Сандански. През 1950 г., когато е обявено за защитен природен обект, възрастта на дървото е изчислена на приблизително 550 години, измерената обиколка на ствола е 4,6 м, а височината – 23 м.