Автор
Woman.bg

Запознайте се с номадите на морето - променени, за да живеят под вода

Днес обръщаме поглед към една изключително интересна племенна група – баджау, известна като "морските номади".

Те живеят във водите на филипинския архипелаг Сулу и често мигрират от едно островно крайбрежие в друго заедно с цялото си семейство и малките лодки, на които всъщност живеят. Във водите, които те населяват, се случва понякога да изникнат и къщи, кацнали на бамбукови кокили, но те се появяват за кратък период от време, само докато някоя лодка се ремонтира.

Защото "номадите на океана" са горди с това, че се раждат на лодка в морето, живеят в морето, а на сушата стъпват само, за да бъдат погребани.

Легенда разказва, че племето баджау произлиза от Индонезия. Прадедите на днешните морски цигани били натоварени със задачата да ескортират дъщерята на своя владетел до земите на бъдещия ѝ съпруг. Докато пътували натам обаче, воини на султана на Борней, който бил влюбен в красивата принцеса, я отвличат.

Мъжете, изпратени да я пазят, не можели да се върнат в родината си без нея, защото ги грозяло смърт заради невъзможността им да я опазят. Затова те били обречени да кръстосват океана.

Фактът, че хората от племето баджау обитават морето от стотици години е оказало забележително влияние върху тях. За какво говорим ли?

Те са до толкова еволюирали заради начина си на живот, че успяват да задържат дъха си с цели 13 минути. И то на дълбочина от 60 метра, на която обикновен човек може да издържи без въздух не повече от 45 секунди. Съвсем естествено това откритие заинтригува учените, които след различни изследвания установяват, че далакът им е с цели 50% по-голям от този на обикновените хора.

Според тях точно на това се дължи тази аномалия, тъй като по-големият далак представлява нещо като резервоар на червени кръвни клетки, които пък осигуряват по-голяма възможност за пренос на кислород.

А до видоизменението се е достигнало поради честите гмуркания във водите на моретата, разкриват учените.

Племето баджау е изградено от гмурци, а не от воини, подчертават изследователите.

Племенната група е може би една от най-миролюбивите не само в тази част от света, но и по принцип. Племенните жители избягват конфликти на всяка цена и то до толкова, че ако има конфронтация с някое друго племе, те просто бягат и отстъпват териториите си.

Но политиката им да не влизат в пререкания не им печели симпатии. Баджау са маргинали, отритнати не само от модерното общество, но и от други племенни групи от района. Те са недолюбвани най-вече заради номадския си начин на живот, който според критиците им е белег за недоразвитост. Поради незнайна причина те са набедени и за лъжци и крадци.

Четете още: Магията на Венеция през зимата