Автор
Веселина Петрова

Жителите на Венеция: Ужас, кафето стана 40 лв. Ние: Елате на Слънчака!

Пандемията от коронавирус и наложената ни самоизолация постави много бизнеси в инфрактна ситуация. Кафенетата и ресторантите, които доскоро не работеха, явно са натрупали загуби. И сега се опитват да наваксат. Това става ясно от масово негодувание в социалните мрежи на живеещите във Венеция.

Поводът бе фиш на местен жител, който решил да се почерпи с фреш от портокал и традиционното капучино. Сервитьорът от кафенето, намиращо се на метри от емблематичния площад „Сан Марко”, изненадал мъжа със сметка от... 21 евро.

Обикновено сметките в заведенията са височки за туристите, но за местните са по-поносими. Този път обаче явно собствениците са решили да прилагат едни и същи цени за всички свои клиенти. Бунтът на италианските потребители приключил доста бързо след като разбрали, че не става въпрос за измама. Защото цените били отразени в менюто. Обикновено за фреш с капучино, които са сред най-поръчваните в Италия, се плаща около 10 евро.


Собствениците на заведения в страната се оправдали, че това е единственият начин да наваксат с приходите, които са загубили, заради карантината. Изискванията за отстояние от метър и половина от маса до маса също намалява притока на хора сега, жалват се работещите в сектора.

Градът със 70 хиляди жители всяка година посреща повече от 25 милиона туристи. А сега някои хотели и ресторанти вероятно няма да успеят да отворят именно заради загубите. Е, има и такива, които се радват, че тълпите от туристи ги няма, а въздухът и водата се прочистиха. Но, съгласете се, Венеция е създадена да кипи от живот. Уви, никой не знае кога това време ще се върне отново. А местните хора са притеснени, че високите цени ще изгонят туристите.

Явно всички трябва да свикнем с по-високите цени и то не само във Венеция, коментират пък експерти.

А аз да ви кажа не знам точно кое ги притеснява. Ние отдавна си живеем с надутите цени по морето. И не е като да сме във Венеция. Вместо канали си имаме дълбоки ровове, в които може да влезе цяла каравана. Вместо забележителности, строежи, които укрепват брега. И не се жалваме. Всеки си намира майстора. И всеки си намира мястото, което му харесва и което може да си позволи. Иначе Италия вече отвори границите си за граждани на Европейския съюз и се надява да възвърне бързо доверието на туристите. То и ние се надяваме, ама...