Автор
Цвета Герчева

Живот извън офиса: как да оцелеем на пикник, каравана или палатка

Животът, макар и кратък, може да бъде една истинка поредица от епикурейски сцени, разбира се с разточителна насоченост към вътрешното ни аз. Звучи доста сложно, нали? Ей, спокойно - това е наръчник за оцеляване извън офиса и е предназначен за онази порода хора, които (не че сме ги виждали някога на живо, нямаме такива приятели), не могат, не знаят и не искат да напуснат комфорта на града, офиса и ежедневните си задължения в името на приключението, дивото палаткуване и преходите по билото на планината.

Да, понякога може да се случи, докато спите на палатка да срещнете бръмбар. Разбира се, редно е да се покрещи при един такъв контакт, но повярвайте ми - след това ще почувствате облекчение, все едно сте били на психотерапевт. Или на консултант по семейни констелации. Абе ще ви е хубаво, сигурна съм. Казвам го от опит, понеже зад съставянето на този импровизиран наръчник стоят десетки дни в стремеж да домъкна приятелите ми на връх с красива гледка, да останем на палатка за уикенда край брега на морето или пък да наемем кемпер и да попътуваме из дивите плажове на Гърция.

Какъв може да бъде животът извън офиса? Ето на този въпрос отговарят следващите 3 точки, подредени не във възходящ вид, а просто следващи реда на обстоятелствата в моите успехи и провали на тема: "Евакуирай тези офисни плъхове от града. Веднага.". И така:

Мило, ти на палатка спала ли си? Много е хубаво!

Ако искате да изведете приятелка на палатка в планината или за кратка лятна ваканция, добре е да започнете разговора лежерно и без да споменавате бръмбари. Даже и веднъж да споменете за бръмбари, ще чуете такава канонада от въпроси, че повярвайте ми, ще съжалявате.

-Какви са бръмбарите?

-Ама хапят ли?

-Вечер в палатката влизат ли?

-Ако те ухапят боли ли?

-По много пъти ли хапят?

-Теб хапали ли са те?

-Може ли да не идвам на палатка?

-Няма ли хотел близо до поляната за къмпингуване?

-Ти колко пъти си спала на палатка?

-Един път ме ухапа бръмбар в парка и много се притесних...

-Аз май няма да идвам на палатка с теб...

...Мога да продължа, но ще ви спестя този словесен водопад. Едно е сигурно, когато каните някой неопитен, но сигурна съм, позитивен човек с вас на палатка, бъдете искрени, споделяйте най-важните детайли и... знаете си за бръмбарите, да не кажете, че не съм ви предупредила.

П.С. Вземете от вашата екипировка за другарчето си, без значение, че ви убеждава, че има дебели дрехи, не му е студено да спи без спален чувал и т.н. Поросто бъдете мили и вземете два комплекта от всичко.

Кемперът - подвижна къща за специални моменти

Ако пък искате да блеснете истински с уникална концепция на тема "Да избягаме от града, назад към природата", трябва ви кемпер. Препръчвам ви го и даже и да нямате, можете спокойно да наемете. Разбира се, има някои особености, но ще ви ги обяснят на място, като го взимате. Най-важното е да имате идея къде точно отивате, защо не искате да бъдете в 5-звезден хотел, колко точно време можете да прекарате усамотени с любимия ви човек на място, далеч от всякаква цивилизация и разбира се - искате ли да изпратите залеза над меандрите на язовир Кърджали в събота вечер, или не? Ето един истински лесен въпрос, на който можете да отговорите еднозначно с "Да" и "Не".

Както се казваше в онези тестове в списанията за тийнейджъри навремето - "Ако имате повече отговори "Да", значи ще се влюбите скоро. Ако имате повече отговори "Не", значи е време да помислите за нещо ново в живота си". И тук важи с пълна сила, казвам го от опит.

Един обяд на открито или за силата да мечтаеш

Вие за ефекта на пеперудата чували ли сте? Малко е сложно за обяснение, но мога да ви дам един пример: предствете си, че ви е криво, чувствате се някак уморени, имате нужда от глътка чист въздух, искате да походите в планината, да изхабите енергия, да направите някакъв истински дълъг преход и да седнете за един скромен обяд на билото на Витоша например. След това си представете едни 30, 40 минути усамотение, приказна гледка, онзи въздух с аромат на сила и пролет, който усещате почти веднага, щом напуснете града... Ето това е ефектът на пеперудата. Едно малко уикенд занимание, което може да зареди с енергия цялата следваща седмица. И не, не ми казвайте, че нямате време. Винаги има време за нещо, което може да направи живота ти по-хубав. Важното е да знаеш точно какво искаш, да не забравяш да вземеш със себе си напитка, обогатена с витамини и минерали, да хидратираш правилно организма си и не на последно място - да бъдеш смел и да искаш всичко от живота.

Защото не всичко е пари. Понякога ти трябва добра идея, няколко свободни часа, бутилка DrWitt (много са вкусни и ги препоръчвам) и щипка дързост. За да се опълчиш на онази част от себе си, която ти казва "Не можеш да направиш това!".

View post on Instagram
 

Напротив, можеш. Отпивай просто от живота на малки глътки и бавно.

View post on Instagram
 
(в материала има продуктово позициониране)