Автор
Люблена Папазова

„Хан Кардам” преведе „Ориент експрес” през България

8 хиляди евро или 16 хиляди лева струва билета на богаташите, избрали да пътуват между Париж и Истанбул с легендарния влак „Ориент експрес”. След двегодишна пауза заради ковидкризата, тренът отново мина през България в предпоследния ден на август. Влакът влезе на наша територия през Русе, където бе закачен на модерния електрически локомотив на БДЖ "Хан Кардам", който го преведе през страната ни. През 2019 година луксозният влак бе теглен от стар социалистически локомотив, но тази година се отсрамихме пред чужденците. В Русе пасажерите останаха в комфортните си купета, докато текат митническите и гранични проверки, а те хич не са малко, защото в 15-те вагона на композицията пътуват 83 туристи от различни държави, предимно американци, французи и англичани.

За удобството на пътниците се грижи персонал от 47 души. Във Варна влакът пристигна точно по разписание минути преди 18 часа във вторник, а стотици гости и жители на българската морска столица го чакаха при жега от 31 градуса на нажежената железопътна гара. Сред тях имаше майките с деца, възрастните любители на ретро машини, десетките чужденци, полицаите и безбройните обикновени зяпачи. Височайшите гости бяха посрещнати с хляб и сол, в ретро духа на „Балкантурист“, а всички желаещи пътници имаха три часа, за да разгледат Варна и околностите. Първата слязла на перона във Варна се оказа рускинята Галина, която от години живее в английската столица Лондон. За първи път пътува с легендарния влак и за първи път е в България.

„Пътуването е фантастично”, категорична е тя и няма как да е иначе, защото космическата цена от 16 хиляди лева е за един човек в двойно купе осигурява всякакви глезотии. Билетът се увеличава няколко пъти, ако пасажерът пътува сам или пък е избрал луксозна кабина. Това е най-скъпият маршрут от предлаганите от компанията „Ориент експрес“, която осъществява изключително луксозни пътувания от Лондон до Виена или Венеция или пък от Париж до Инсбрук или Прага. Далеч по-евтини са цените за пътуването от Брюксел до Инсбурк или от Амстердам до Венеция или Верона-едва 8 500 лева. Пътуването на „Ориент експрес“ от Париж до Истанбул трае само пет нощувки или непълни шест дни, защото качването е във френската столица в ранния следобед. Посрещането е с шампанско, а на другият ден тренът е в красивата унгарска столица Будапеща, където пасажерите спят в хотел.

В хотел се настаняват и в Букурещ, като преди това разглеждат замък Пелеш на румънското кралско семейство в планинския курорт Синая. И в Румъния, и в Унгария те разглеждат организирано столиците на страните и се радват на изискани обеди и вечери в местни ресторанти. При престоя в Будапеща се возят и на корабче по Дунав. Иначе на влака се сервира четиристепенна вечеря и тристепенен обяд, а закуската се носи по купетата, за да си починат гостите максимално. В бара се сервират коктейли по избор, докато пианист свири прочути шлагери от 20-те години на миналия век. В стила на тази епоха е мебелиран и целия влак. Ястията във влака са вдъхновени и от държавите, през които той преминава. Затова обядът, който пасажерите опитват преди да слязат в Истанбул в сряда, е изцяло ориенталски.

От години историческият влак от романа на Агата Кристи, възстановен през 1997 г., пътува от Париж до турския мегаполис. Той всяка година преминава през Русе, а после и през Варна. Маршрутът се реализира само веднъж в годината, а интересът към него е винаги голям. Може би защото през годините във влака са се возили Елизабет II, Франц Йосиф, Оноре дьо Балзак, Шарл де Гол, Агата Кристи. Първият рейс е през далечната 1883 г. "Ориент Експрес" добива още по-голяма популярност след публикуването на романа на Агата Кристи "Убийство в Ориент Експрес".