„Хан Кардам” преведе „Ориент експрес” през България

31 август 2022 | 12:48
7247
1
Авторът
1

8 хиляди евро или 16 хиляди лева струва билета на богаташите, избрали да пътуват между Париж и Истанбул с легендарния влак „Ориент експрес”. След двегодишна пауза заради ковидкризата, тренът отново мина през България в предпоследния ден на август. Влакът влезе на наша територия през Русе, където бе закачен на модерния електрически локомотив на БДЖ "Хан Кардам", който го преведе през страната ни. През 2019 година луксозният влак бе теглен от стар социалистически локомотив, но тази година се отсрамихме пред чужденците. В Русе пасажерите останаха в комфортните си купета, докато текат митническите и гранични проверки, а те хич не са малко, защото в 15-те вагона на композицията пътуват 83 туристи от различни държави, предимно американци, французи и англичани.

За удобството на пътниците се грижи персонал от 47 души. Във Варна влакът пристигна точно по разписание минути преди 18 часа във вторник, а стотици гости и жители на българската морска столица го чакаха при жега от 31 градуса на нажежената железопътна гара. Сред тях имаше майките с деца, възрастните любители на ретро машини, десетките чужденци, полицаите и безбройните обикновени зяпачи. Височайшите гости бяха посрещнати с хляб и сол, в ретро духа на „Балкантурист“, а всички желаещи пътници имаха три часа, за да разгледат Варна и околностите. Първата слязла на перона във Варна се оказа рускинята Галина, която от години живее в английската столица Лондон. За първи път пътува с легендарния влак и за първи път е в България.

„Пътуването е фантастично”, категорична е тя и няма как да е иначе, защото космическата цена от 16 хиляди лева е за един човек в двойно купе осигурява всякакви глезотии. Билетът се увеличава няколко пъти, ако пасажерът пътува сам или пък е избрал луксозна кабина. Това е най-скъпият маршрут от предлаганите от компанията „Ориент експрес“, която осъществява изключително луксозни пътувания от Лондон до Виена или Венеция или пък от Париж до Инсбрук или Прага. Далеч по-евтини са цените за пътуването от Брюксел до Инсбурк или от Амстердам до Венеция или Верона-едва 8 500 лева. Пътуването на „Ориент експрес“ от Париж до Истанбул трае само пет нощувки или непълни шест дни, защото качването е във френската столица в ранния следобед. Посрещането е с шампанско, а на другият ден тренът е в красивата унгарска столица Будапеща, където пасажерите спят в хотел.

В хотел се настаняват и в Букурещ, като преди това разглеждат замък Пелеш на румънското кралско семейство в планинския курорт Синая. И в Румъния, и в Унгария те разглеждат организирано столиците на страните и се радват на изискани обеди и вечери в местни ресторанти. При престоя в Будапеща се возят и на корабче по Дунав. Иначе на влака се сервира четиристепенна вечеря и тристепенен обяд, а закуската се носи по купетата, за да си починат гостите максимално. В бара се сервират коктейли по избор, докато пианист свири прочути шлагери от 20-те години на миналия век. В стила на тази епоха е мебелиран и целия влак. Ястията във влака са вдъхновени и от държавите, през които той преминава. Затова обядът, който пасажерите опитват преди да слязат в Истанбул в сряда, е изцяло ориенталски.

От години историческият влак от романа на Агата Кристи, възстановен през 1997 г., пътува от Париж до турския мегаполис. Той всяка година преминава през Русе, а после и през Варна. Маршрутът се реализира само веднъж в годината, а интересът към него е винаги голям. Може би защото през годините във влака са се возили Елизабет II, Франц Йосиф, Оноре дьо Балзак, Шарл де Гол, Агата Кристи. Първият рейс е през далечната 1883 г. "Ориент Експрес" добива още по-голяма популярност след публикуването на романа на Агата Кристи "Убийство в Ориент Експрес".

Още по темата

Коментари

1 Бивш от МВР
  31 август 2022 | 13:37 отговор
 

PAVEL SKORO CHE SI EBE PICHKATA MAICHINA, CHE PAVEL SAM SHTE SE RAZPOZNAE.

 
 
31 август 2022 | 13:37

!!! В.Н.И.М.А.Н.И.Е: Тези мошеници мамят и тормозят хора ...2021/10/17 › внимание-тези-моше... 17.10.2021 г. — П.о.л.и.н.а С.т.а.н.ч.е.в.а Х.а.м.и.д и Н.а.д.е.ж.д.а Д.о.й.ч.е.в.а. 0. Споделете. - ----. За п.р.е.с.т.ъ.п.н.а г.р.у.па., която върлува в София, сигнализират читатели ... ........................................................................................................................ nadejda doicheva - АМА ВЪОБЩЕ НЕ СЪМ АМА МНОГО ГРОЗНА МАНГАЛКА. ....................................................................................................................... ЧЕ ТОВА ШИЗИ НАДЕЖДА ДОЙЧЕВА СЕ ИМА ЗА ПО ГОЛЕМА БЪЛГАРКА ОТ НАДЕЖДА НЕЙНСКИ И НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА И БИВШ МИНИСТЪР, НА..!!!

 
31 август 2022 | 13:37

!!! надежда дойчева: 15 години затвор са крайно недостатъчни !!! СНИМКА и КЛИП. Не съм ли грозна и с гадна циганска мутра? !!! ................................................................................................................................................ !!! В престъпната група влиза и една жена. Лицето, Надежда Дойчева, която се занимава с недвижими имоти като нейната задача е да намира така наречените жертви. Фирмата с която оперира е „Кеър ту ю“ ООД. Актуалното състояние на фирмата към 12.10.2021 година е обявена в несъстоятелност, но това не пречи дамата с половинката си, Стоян К., да се ширят в голяма къща под наем в Банкя. Възниква въпросът: От къде имат пари да поддържат този висок стандарт на живот? !!! ................................................................................................................................................ !!! Надежда Дойчева е близка приятелка с Полина Станчева, разобличена от Господари на ефира за измами чрез уреждане на кредити, за което ви пращаме и снимка за доказателство. !!! ................................................................................................................................................ !!! Полина Станчева Хамид и Надежда Дойчева !!! СНИМКА. Абе това със сигур е една и съща надежда дойчева с нейната гадна и грозна циганска мутра ама тук малко повече с грим калугин и фотошоп ресурс е прекалила.

Добави Коментар

Най-четени