Автор
Woman.bg

Краси Георгиев, ултрамаратонец: Силен е този който продължава да става винаги след като падне на земята


Кой е Краси Геогиев?
- Краси е вечното момче, което иска да опознае колкото се може повече от заобикалящия ни свят. Човек, който иска да изживее всичко и винаги гледа към нови и различни начини да научи нещо за себе си и за другите.

Кой е периодът от живота ти, който би определил като позитивна трансформация за теб?

- Според мен, всяка трансформация е позитивна, стига да я приемеш за такава. Дори в най- тъмните ни моменти го има това движение и стремежът към някакъв вид промяна.
Възможностите са навсякъде, стига да сме отворени за тях. Ако някой смята, че навън винаги вали, той никога няма да предприеме нищо и ще обвинява времето.
Трансформацията идва когато ти самият разбереш защо правиш едно или друго нещо и защо трябва да промениш това, което искаш да промениш.
Аз имах такъв период когато навърших 30 години и разбрах, че никой не ми е длъжен за нищо и промяната зависи само и единствено от мен.

Кое те мотивира и как се зареждаш за нови успехи?

- Мотивацията идва от жаждата ми за знание, от това неутолимо желание да опитам колкото се може повече от живота, да изпитам всичко, което нашето време тук на земята може да ни даде.
А успехите – те си идват сами, стига да ги искаш, да се бориш и да не спираш.

Кой беше най-трудният момент по пътя ти дотук и как го преодоля?

- Най-трудното за мен предизвикателство беше да се науча да харесвам себе си такъв, какъвто съм и да разбера, че ако не харесвам нещо, ще трябва да запретна ръкави и да го променя. Нищо не става от днес за утре. Това е процес, който ние трябва да предизвикаме и управляваме. Не бива да забравяме, че колкото усилия положим, толкова ще ни се върне обратно. Няма успехи без усилия.


Кого би нарекъл силен човек?

- Силен е този който продължава да става винаги след като падне на земята.

Как се постига една мечта?

- Както казва Дъглас Адамс, „Най-лесно е да се научиш да летиш – скачаш и забравяш да паднеш”. Една мечта се постига с дисциплина и постоянство, и когато приемеш, че за да постигнеш едно нещо, ти жертваш друго. Затова първо трябва да си зададеш въпроса: „Какво съм готов да жертвам за тази моя мечта?”.

Ако трябва да дадеш един съвет на твоето 20-годишно АЗ, какъв би бил той?
- Всеки един от нас има и е роден с някакъв потенциал – намери своя и тогава ще успееш.

Смяташ ли, че позитивното мислене и нагласа, и дори една усмивка могат да решават проблеми и да отварят врати?
- Да, разбира се. Едно „Добро утро” и „Как сте” на шофьора в градския транспорт на път за работа например не ти коства нищо, но ще накара някой друг да се усмихне.


Има хора, които биха казали, че оптимизмът е за мечтателите и че човек трябва да е реалист. Мислиш ли, че двете неща се изключват взаимно?
- Не, в никакъв случай не се изключват, напротив, допълват се. Едното без другото не работи.

В какво трябва да се опитваме да бъдем по-добри – като личности и като общество?

- Когато се научим да уважаваме себе си, тогава ще можем да разбираме и уважаваме и другите около нас.

*Материалът е част от кампания на минерална вода Велинград Alcalia за позитивна личностна трансформация и водене на по-активен начин на живот.