Наясно сме, че здравословното хранене в последно време бива изместено от цигари, стрес и изключително забързан живот, което не позволява да отделяме желаното от нас време за приготвянето на храни, които ни зареждат с енергия за целия ден.

Но всъщност тези причини са просто извинения, породени от незнанието за същността на здравословното хранене.

Нашият организъм е като една миниатюрна машина, чийто основен двигател е храната. И за да функционира нормално е необходимо да се поддържа постоянно здравословно хранене.

На мнение сме, че здравословното хранене трябва да се осъществява непрекъснато и най-важното – без извинения!

То трябва да се превърне в начин на живот! Наслаждавайте се на вкуса и аромата на ястието. По този начин ще стимулирате храносмилателния си тракт да отделя храносмилателни сокове, което ще ускори храносмилането.

Ще ви представим 10 полезни рецепти, които ще ви помогнат да се храните здравословно и разнообразно през цялата година.

1 Салати

Разнообразни, вкусни и лесни за приготвяне.

2 Печени плодове

Ето ТУК може да видите как се прави чипс от смокини. Това е една лесна за приготвяне рецепта, която ще услади деня ви.

3 Чипс от брюкселско зеле

Брюкселското зеле е кръстено на столицата на Белгия, където се предполага, че са започнали да го отглеждат за първи път. Представлява малки зелки и принадлежи към семейството на зелето. От него се приготвят супи, гарнитури, предястия, сосове, салати.



4 Ябълков чипс



5 Салата от портокал и грейпфрут



6 Здравословно смути; летен коктейл



7 Овесена каша



8 Суши салата



9 Печено брюкселско зеле с горчица



10 Кисели краставички

Заслужава си да опитате този начин на готвене и съзнателно да наблюдавате всички преимущества, които произлизат от това, а те наистина са много. Готвенето може да се превърне в магически ритуал, а не в ежедневно задължение.

Вместо да ядете готови ястия пригответе ястие, с колкото се може по-малко преработени съставки. Изберете пресни, сезонни зеленчуци и плодове.

Един съвет от нас: Ако хранителните ви навици не са по-различни от тези на повечето хора и търсите възможно най-лесната рецепта, бихме ви посъветвали да хапвате повече зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, както и по-малки количества от всичко останало във вашето меню.

Bon Appétit!