Лятото, когато имаме под ръка най-нежните, сочни и ароматни плодове, е идеалният сезон за приготвяне на любимата напитка на испанците - сангрия. Събрали сме за вас 15 чудесни освежаващи рецепти!

Сангрия (исп. sangría от исп. sangre — кръв) е испанска алкохолна напитка със среден до лек градус. Прави се от вино с добавяне на парченца плодове и малки количества бренди или ликьор.

Преди векове испанците са носили със себе си мях с червено вино, разредено с изворна вода и сок от цитрусови плодове. Напитката утолявала отлично жаждата и при това оставяла мисълта бистра. По-късно сангрията се превърнала в коктейла, който пием днес.

Обикновено под сангрия разбираме червено вино с парченца портокали и праскови. Напитката обаче може да има хиляди варианти! Нашите летни рецепти са с бяло вино, шампанско и розе, които са по-уместни през топлите месеци.

Рецепта 1. Праскова + лимонада

Продукти:

* 1 бутилка бяло сухо вино (750 мл.);
* 3/4 чаша прасковен ликьор;
* 1/4 чаша захар;
* 1.5 чаши лимонада;
* 1 чаша малини;
* 2 нарязани на тънко праскови.

Приготвяне:

Смесете всички съставки и оставете напитката за няколко часа в хладилника.

Рецепта 2. Маргарита

Продукти:

* 1 бутилка совиньон блан (750 мл.);
* 1/2 чаша текила;
* 1/4 чаша пудра захар;
* 2 лайма, нарязани на кръгчета;
* 1/2 лимон, нарязан на кръгчета;
* 1/2 малък портокал, нарязан на кръгчета;
* 2 чаши студена минерална вода.

Приготвяне:

Смесете всички съставки без минералната вода. Оставете сместа да престои в хладилник поне час-два. Преди сервиране разредете с вода и разбъркайте добре.

Рецепта 3. Ягоди с лимон

Продукти:

* нарязани ягоди (по 1-2 ягоди на чаша);
* 30 мл. ликьор лимончело;
* бяло вино мускат или шампанско;
* настъргана на дълги ивици лимонова кора.

Приготвяне:

В чаши за шампанско разпределете нарязаните ягоди, добавете лимончело, напълнете догоре с бяло вино или шампанско и украсете с настъргана лимонова кора.

Рецепта 4. Тропическа сангрия

Продукти:

* 1 ананас;
* 2 плода манго;
* 750 мл. сухо бяло вино;
* 180 мл. бял кокосов ром (или просто бял ром);
* лед.

Приготвяне:

Нарежете всички плодове на малки парчета и ги изсипете в гарафа или кана. Сърцевината на ананаса може да се пусне в сокоизстисквачка и сокът да се добави към нарязаните плодове. Залейте всичко с вино и ром и оставете напитката за няколко часа в хладилник.

Рецепта 5. Сангрия с нар


Продукти:

* 1 нарязана на тънки резени ябълка;
* 1 портокал, нарязан на малки парчета;
* 1 бутилка шардоне (750 мл.);
* 1/2 чаша нектар от праскови;
* 330 мл. газирана минерална вода;
* 1/2 чаша пресни зърна нар.

Приготвяне:

Охладете поотделно виното, сока и газираната вода. Смесете ги внимателно (за да не се разгазира водата) и разпределете течността по чаши. Добавете в напитката резените плодове и зърната нар.

Рецепта 6. Сайдер с портокал

Продукти:

* 6 чаши ябълков сайдер;
* 2 портокала;
* 1 голяма ябълка;
* 1 чаша джинджифилов ликьор;
* 1/2 чаша червени боровинки (по желание);
* 1 бутилка сухо шампанско.

Приготвяне:

Нарежете ябълката и единия портокал на малки парчета, изстискайте сока от втория портокал. Смесете плодовете в гарафа или кана, залейте с портокалов сок, сайдер и джинджифилов ликьор и оставете напитката в хладилник за 8 часа. После разлейте сместа в чаши за шампанско, оставете течността да се затопли до стайна температура и добавете охладено шампанско. Ако ще добавяте червени боровинки, можете да ги смесите в началото с портокала и ябълката или да сложите по няколко боровинки във всяка чаша за украса.

Рецепта 7. Коктейл с горски плодове


Продукти:

* 1.5 л. бяло вино мускат;
* 1/2 чаша текила;
* 330 мл. нектар от ягоди;
* 1/2 чаша пресни боровинки;
* 1/2 чаша нарязани пресни ягоди;
* 1/2 чаша пресни малини;
* лимонада (по желание).

Приготвяне:

Смесете всички съставки и оставете напитката в хладилник за една нощ (или поне за няколко часа). Сервирайте в красиви чаши и украсете всеки коктейл с пресни горски плодове.

Рецепта 8. Сангрия с краставица

Продукти:

* 2 чаши вода;
* 4 пакетчета зелен чай;
* 1/2 чаша захар;
* 1 обелена и нарязана краставица;
* 2 стръка прясна мента;
* 1 бутилка охладено бяло вино мускат (750 мл.).

Приготвяне:

Накиснете пакетчетата чай в 2 чаши вряла вода. Добавете захар, разбъркайте до пълно разтваряне и оставете чая да изстине. Добавете към течността краставицата и ментата и оставете сместа в хладилник поне за 4 часа. 30 минути преди сервиране извадете напитката от хладилника и добавете охладеното вино.

Рецепта 9. Круши и горски плодове

Продукти:

* 1.5 л. бяло вино мускат;
* 2 нарязани на тънко круши;
* 1/2 чаша къпини;
* 1/2 чаша малини;
* 1 чаша нарязани ягоди;
* 330 мл. сок от круша.

Приготвяне:

Смесете всички съставки и оставете напитката в хладилник за една нощ.

Рецепта 10. Джинджифил и плодове

Продукти:

* 1 чаша джинджифилов ликьор;
* 2 бутилки сухо вино розе;
* 1 портокал, нарязан на тънки кръгчета;
* 1 чаша боровинки;
* 1 чаша нарязани ягоди;
* 1.5 чаши газирана вода.

Приготвяне:

Смесете всички съставки без газираната вода. Оставете сместа в хладилник поне за един час. Преди сервиране добавете газирана вода.

Рецепта 11. Ром и горски плодове

Продукти:

* 180 гр. малини;
* 450 гр. ягоди;
* 1 чаена лъжичка лимонов сок;
* 2 супени лъжици захар;
* 80 мл. светъл ром;
* 200 мл. лимонада;
* 750 мл. бяло вино мускат.

Приготвяне:

Нарежете ягодите на тънки резени и ги изсипете в малка тенджерка. Добавете малините и захарта и задушавайте на слаб огън до омекване на плодовете и разтваряне на захарта. Охладете сместа, добавете лимоновия сок, виното и лимонадата. Оставете напитката в хладилник поне за един час.

Рецепта 12. Микс плодове с розе

Продукти:

* 200 гр. захар;
* 1 чаша вода;
* 1 чаша малини;
* 1/2 чаша боровинки;
* 1 портокал, нарязан на тънки кръгчета;
* 1 грейпфрут, нарязан на тънки кръгчета;
* 60 мл. трипъл сек;
* 750 мл. мускатно розе.

Приготвяне:

Кипнете водата и добавете захарта. Варете до пълно разтваряне, после охладете сиропа. Пуснете в гарафа или кана плодовете, добавете част от сиропа, трипъл сек и розе. Разбъркайте добре и пробвайте напитката на вкус. При нужда добавете още сироп. Оставете напитката в хладилник поне за един час.

Рецепта 13. Малини и лимони

Продукти:

* 2 бутилки розе (по 750 мл.);
* 1/2 чаша лимончело;
* 2 лимона, нарязани на тънки резени;
* 1/2 кг. малини;
* 2 чаши студена газирана вода.

Приготвяне:

Смесете всички съставки без газираната вода. Оставете сместа в хладилник поне за час-два. Преди сервиране разредете със студена газирана вода.

Рецепта 14. Пъпеш и диня

Продукти:

* 1.5 чаши нарязана диня;
* 3 чаши нарязан пъпеш;
* 2 чаши лед;
* 10 листенца прясна мента;
* сок от 1/4 лайм;
* 2 бутилки пенливо вино по ваш избор.

Приготвяне:

Изсипете в гарафа или кана парченцата пъпеш и диня, засипете ги с лед. Размачкайте внимателно ментата в сока от лайм и го добавете към плодовата смес. Залейте всичко с вино и сервирайте.

Рецепта 15. Халапеньо с плодове

Продукти:

* 1/2 чаша коняк;
* 1/2 чаша сок от нар;
* 1/3 чаша сироп от агаве или просто захарен сироп;
* 1/4 чаша лимонов сок;
* 2 чаши горски плодове (ягоди, малини, къпини);
* 1/2 люта чушка, нарязана на ситно (без семките);
* 750 мл. бяло сухо вино;
* 1 чаша газирана вода.

Приготвяне:

Изсипете в гарафа или кана горските плодове и лютата чушка, залейте с коняк и разбъркайте с дървена лъжица. Намачкайте леко плодовете, за да пуснат сок. Добавете лимоновия сок, сиропа, сока от нар и виното. Разбъркайте добре и оставете напитката в хладилник поне за 6 часа. Преди сервиране добавете газирана вода.

Пожелаваме ви приятни и свежи летни дни!