В Щатите обичат храните с история и твърдят, че още местното индианско население приготвяло свой вариант на палачинките, наричан nokehick. За разлика от европейските им събратя днешните американски палачинки са по-пухкави и меки, тъй като съдържат набухвател. Най-често ги поднасят на малки купчинки, залети богато с вкусен топинг.

Продукти:

За 6 палачинки:

1 ч.ч. кисело мляко
1 бр. яйце
3 с.л., разтопено масло
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода
1 с.л. захар
2/3 ч.ч. брашно

За крема:

250 г маскарпоне
45 г. кондензирано мляко
20 г бадемово мляко с кокос

Начин на приготвяне:

За палачинките разтопете маслото и прибавете към него захарта, яйцето, солта и киселото мляко. Започнете да бъркате с помощта на тел, докато се хомогенизира.

Пресейте заедно брашното, содата и бакпулвера и постепенно ги разбъркайте към сместа. Бъркайте, докато брашното се поеме, но не прекалено дълго време. Загрейте тиган, намазнете го леко.

Сипвайте по черпак от сместа без да разстилате палачинката. Щом се запече, я обърнете и така, докато сместа свърши.

За да приготвите крема маскарпоне, изсипете съставките в купа и разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Оставете в хладилника, докато се охлади и нанесете върху малките очарователни палачинки. За разкош и вкус украсете с боровинки или друг плод по ваш избор.

По желание гарнирайте с мед, кленов сироп или пудра захар.