Арабска салата "Фатуш"

07 август 2018 | 11:14
видяна 404
коментари 0
recepti.bg

Днес ви предлагаме рецепта за една по-различна салата. Това е арабската "Фатуш". Ето как се приготвя.

Продукти:

1 бр. маруля
1 гл. лук червен
2 бр. домати
2 бр. краставици
85 г маслини
1/2 вр. магданоз пресен
1/4 вр. мента прясна
1/2 вр. репички
1 бр. питка арабска
1/4 ч.ч. зехтин
1 ч.л. горчица
2 с.л. оцет винен
1 ч.л. сол
2 щипка черен пипер млян
200 г кисело мляко обезмаслено
2 ч.л. тахан
20 мл лимонов сок
1/2 вр. копър пресен
1 щипка сумак (сомак)
1 ч.л. босилек

Начин на приготвяне:

1. Марулята се нарязва на дребно, лукът, доматите и краставиците - на кубчета. Репичките се почистват и нарязват на колелца.

2. Обезкостените маслини се нарязват на колелца. Листенцата на ментата и магданозът също се наситняват. Всичко дотук се слага в голяма купа.

3. Арабската питка леко се разрязва и се слага в умерена фурна да се запече за няколко минути.

4. През това време се приготвя дресинг - зехтина, горчицата, оцета, солта (1/2 ч.л.) и 1 щипка пипер се разбъркват добре и се изсипват върху нарязаните зеленчуци. След това всичко се разбърква добре.

5. Отгоре се начупва арабската питка (трябва да е хрупкава) на малки парчета и отново се разбърква.

6. В друга купичка се смесва мляко, тахан, сол, пипер, наситнен копър и се разбъркват много добре.

7. При сервиране се сипва малко от салата в чиния, поръсва се малко сумак, отгоре се слагат няколко лъжички от млечната смес.

8. За завършек се наръсва със сушен босилек и салатата се сервира. 

Коментари

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?