Традиционното египетско ястие - фалафели, е чудесно екзотично предястие, което освен от боб може да се приготви от сушена бакла или от нахут. Питателно и вкусно ястие за любителите на вегетарианската кухня и не само.

Продукти:

500 г боб консерва
1 гл. лук кромид, стар
2 ск. чесън стар
1/2 ч.л. кантарион
1 ч.л. магданоз, сушен
1 ч.л. кимион
1 щипка куркума
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. галета
1 ч.л. сол
1 щипка черен пипер млян
400 мл олио

Приготвяне:

Бобът се изцежда от водата в консервата и се смачква в купа. Разбърква се със ситно нарязаните лук и чесън, кантариона, магданоза, камиона, куркумата, бакпулвера, галетата, солта и пипера. Бърка се с ръце.

От сместа се правят малки топки. Трябва да се получат около 18-24 броя. Ако сместа се троши, трябва да се добави малко вода.

В дълбок тиган се загрява олио до 190 С. Топчетата се пускат внимателно на партиди и се пържат до златисто. След първите може да се намали силата на котлона.

Сервират се с гарнитура или подходящ сос.