Сериозен брой хора у нас поставят на върха на кулинарните удоволствия баницата.

Дори само при мисълта за аромата и вида на това балканско вълшебство те се разтапят в поетични изблици. На тях е посветен този тестен шедьовър с двойна плънка, но вкусът му може да спечели и много нови апологети на баницата.

Необходими продукти за 4 порции

за тестото:

20 г прясна мая
1 ч. л. захар
1 ч. ч. прясно мляко
600 - 700 г брашно
1 ч. л. сол
3 с. л. зехтин или олио
1 ч. ч. вода

за месната плънка:

1 глава лук, нарязан на ситно
1 скилидка чесън, накълцана
2 с. л. зехтин
300 г сурова наденица
150 г настърган кашкавал

за зеленчуковата плънка:

3 стръка праз, нарязан на кръгчета
300 г пресен или замразен спанак
1 с. л. масло
1 сушена чушка, натрошена
1 ч. л. джоджен
300 г сирене, натрошено
125 г масло за намазване

Начин на приготвяне

1.Маята се разтваря заедно със захарта в 100 мл хладко мляко и 1 с. л. брашно. Оставя се да шупне за 15 - 20 мин.

2.Брашното се пресява със солта, в центъра му се оформя кладенче и в него се слагат маята, зехтинът, останалото мляко и вода. Омесва се тесто. Разделя се на 12 топчета, които се оставят покрити с кърпа за 20 мин.

3.Месната плънка се приготвя, като в загретия зехтин се слагат лукът и чесънът, разбъркват се 1-2 мин. и се добавя каймата от наденицата. Разбърква се и се оставя да изстине. Смесва се с кашкавала.

4.В загрятото масло за зеленчуковата плънка се слагат празът и спанакът. Разбъркват се, докато водата се изпари. Добавят се натрошената чушка и джодженът. Когато сместа изстине, се слага сиренето.

5.Всяко топче се разточва на кръг с диаметър 20 см. Слепват се един върху друг по 2 кръга, като помежду им се маже с масло. Получените 6 кръга се разточват върху намаслена повърхност на големи тънки кори.

6.Върху две от корите се разпределя месната плънка, а върху четири – зеленчуковата. Навиват се на рула и се усукват в двата края на противоположни страни.

7.Широка тава се намазва с масло. В центъра се навиват на охлюв двете кори с месо. Корите със зеленчуци се навиват на зиг-заг в полученото празно пространство между стените на тавата и навития охлюв. Баницата се намазва с останалото масло и се пече 10 мин. в загрята на 210° С фурна, а след това още 20 - 30 мин. на 180° С.

Източник: menumag.bg