Пленени от вкуса на този нетипичен бананов шейк, решихме да споделим с вас рецептата му.

Това е шейк, в която няма и след от прясно мляко и бяла рафинирана захар.

Вместо тях в състава му се намират няколко супер био храни, които могат да се закупят от специализираните био магазини, както и в някои популярни български сайтове за био хранене и продукти.

Банановият шейк е сред любимите напитки-закуски на едно младо и страшно симпатично момиче, което в последно време ни смайва с кулинарните си умения.

Тя се казва Диана Хърлечанова, веган е, усмивката й не слиза от лицето и винаги има какво да каже по въпроса за суровоядството.

Благодарение на Диди ще можем да ви представяме по някоя и друга от рецептите й и ще споделяме снимки от собствените й албуми с невероятни веган ястия, десерти и напитки.



Необходими продукти:

Грамажът на продуктите зависи от количеството шейк, което смятате да приготвите.

За една висока чаша шейк, която може да замести сутрешната или следобедната ви закуска можете да използвате приблизително следните количествени мерки:

2 банана, шепа сушени боровинки, половин чаена лъжичка мака, лъжичка тахан, щипка ванилия, чаена лъжица брашно от рожкови и вода по желание (в зависимост колко гъста или рядка искате да бъде напитката).

Начин на приготвяне:

Слагате всички продукти в шейкър и, както се изразява самата Диди, започвате да „джуркате”. Добавете към гъстата кремовидна смес колкото пожелаете вода.

Можете да обработите продуктите и с обикновен пасатор, но предварително прибавете към съставките и малко водичка.


Нека сега дадем малко повече информация за продуктите, които повечето от нас не използват често в ежедневното си меню като тахан, мака и брашно от рожкови.

Тахан

Таханът е паста, която се прави от смлени сусамови семена. В Близкия Изток таханът се приготвя от белени семена, докато в Югоизточна Азия се използват небелени, общо използваното наименование е "сусамова паста".

Таханът е основна съставка в хумоса и в други близкоизточни храни. В Азия се използва също като съставка в някои китайски, корейски и японски ястия. Таханът се превръща във все по-обичайна и използвана съставка в европейската кухня.

Мака

Маката (Lepidium meyenii) расте в Боливия и Перу. Известна е също като перуанска мака. Расте по високите планини и само при студени условия, в по-бедна почва.

Мака коренът е богат на захар и протеин - съдържа 60% въглехидрати, 10% протеин, 8.5% хранителни фибри и 2.2% мазнини. Изсушеният мака корен е богат на алкалоиди, минерали, магнезий и хранителни вещества като важни минерали (селен, калций, магнезий, желязо), мастни киселини включително Линолеинови, Палмитинови, Олеинови киселини и 19 аминокиселини, като полизахариди.



Мака се отглежда и консумира от южноамериканците от хиляди години. Подобрява имнунната система, мозъчната функция и функциите на тялото. Мака възстановява мъже и жени на средна и напреднала възраст. Южноамериканците използват корена за увеличаване на енергията, за облекчаване на физическата и психическата умора, за обогатяване на храната. Мака може да помогне при проблеми свързани със застаряването, остеопороза или анемия. Регулира и хормоналните нарушения при жените: менструация, облекчава болките преди цикъл, както и симптомите на менопаузата.

Мака е добре известна и като "билковата виагра" защото увеличава плодовитостта и либидито.

Ако консумирате мака да първи път е добре да започнете с половин чаена лъжичка за 3-4 дни, което не е много и може би няма да усетите ефект или обратното - ако ви се услади и харесвате ароматa можете да увеличите до 1 чаена лъжичка.

Брашно от рожкови

Заместител на какаото. Намира се обикновено в диетичните магазини. Продава се в прахообразно състояние като цветът му е същият като на какаото. При смесване с вода или друга течност обаче, рожковото брашно стои значително по-тъмно кафяво. На вкус е доста близко до какаото, но масленото му съдържание е по-ниско. Почти не се долавя разлика във вкуса при използването му за сладкиши и кремове.

Може да се използва много успешно за приготвянето на "шоколад" и други сладкиши за деца, които са на хомеопатично лечение, както и за възрастни, ако им е препоръчано да не консумират какао (поради съдържанието на кофеин).