Есента ни предлага богата палитра от цветове и полезни зеленчуци. Един от тях е карфиолът. Можете да го приготвите по най-различни начини, превръщайки го в супа, предястие и ястие. Днес ние ви представяме рецептата на Яна Петрова, с която със сигурност ще спечелите обичта на любимите си хора. Опитайте и споделете!

Необходими продукти:
• 50 г масло
• 30 г брашно
• 2 ч. студено мляко
• 1 глава карфиол
• 300 г /2 опаковки/ крем сирене Arla Натурално
• 200 г настърган Чедър /Грюер/ кашкавал по избор
• 1/2 ч.л. сол
• 1.2 ч.л. черен пипер
• 1/2 ч.л. пушен пипер
• 1/2 ч.л. индийско орехче
• 1/2 ч.л. чесън на прах



Начин на приготвяне:


1. Измийте и разрежете карфиола на малки цветчета (с големината на маслина). Варете в подсолена вода за около 10 минути и прецедете.

2. Направете сос бешамел. В тиган сложете маслото и на средно силен огън, при непрестанно бъркане, оставете маслото да бълбука, докато почти не се изпари бялата пяна (около 4 мин). Сложете брашното и бъркайте 3 мин. с мека бъркалка.

3. Извадете млякото от хладилника, дръпнете сместа от котлона и внимателно изсипете 1/2 чаша. Бъркайте непрекъснато, за да не се образуват бучици. Когато поеме млякото, сложете още една част при непрекъснато бъркане. Върнете сместа на котлона и продължете с останалото мляко, докато не се получи гладка течна смес. Ако се наложи, добавете студена вода.

4. Когато сместа е готова, добавете двете опаковки крем сирене Arla и 100 г чедър. Разбъркайте хубаво. Сложете в съд за печене и поръсете с останалия чедър.

5. Печете в загрята на 200 градуса фурна до запичане на чедъра.

(в материала има продуктово позициониране)