Продукти:

За тестото:
500 г брашно
3 яйца
100 г захар
1 с.л. ром
125 мл прясно мляко
1 кубче мая
1 г сол
150 г масло

За плънката:
2 кг череши
1 кг захар
1 пръчка шушулка ванилия

Приготвяне:

За тестото: Брашното се пресява в дълбок съд. Отделно се разбиват яйцата със захарта, след което се прибавя ромът.

Прясното мляко се затопля до 35-40ºС и към него се прибавят маята, солта и една супена лъжица захар.

От вече пресятото брашно се оформя кладенче и в него се изсипват разбитите яйца и млякото с маята.

Меси се до получаването на хомогенна смес.

Маслото се разтопява и "вкарва" в тестото с месене.

Тестото се разстила и се намазва с масло. След това се захлупва и така, докато не свърши цялото масло.

Поставя се в голям съд да втаса, докато не удвои обема си.

Слага се във форма за пайове и се пълни с вече готовата плънка от череши.

Изрязват се ленти от тестото и се поставят преплетени върху плънката, поръсва се със захар.

Пече се в предварително загрята на 220ºС фурна 10 минути, след това се намалява на 180ºС и се пече още 30-40 минути.

За плънката: Черешите се измиват и изцеждат добре, почистват се от костилките.

Ванилията от пръчка се настъргва.

В подходящ съд се поставят черешите заедно със захарта и с ванилията. Слагат се на котлона.

Плънката се вари 10 минути, като междувременно се разбърква.