Продукти:
За тестото:
500 г брашно
3 яйца
100 г захар
1 с.л. ром
125 мл прясно мляко
1 кубче мая
1 г сол
150 г масло
За плънката:
2 кг череши
1 кг захар
1 пръчка шушулка ванилия
Приготвяне:
За тестото: Брашното се пресява в дълбок съд. Отделно се разбиват яйцата със захарта, след което се прибавя ромът.
Прясното мляко се затопля до 35-40ºС и към него се прибавят маята, солта и една супена лъжица захар.
От вече пресятото брашно се оформя кладенче и в него се изсипват разбитите яйца и млякото с маята.
Меси се до получаването на хомогенна смес.
Маслото се разтопява и "вкарва" в тестото с месене.
Тестото се разстила и се намазва с масло. След това се захлупва и така, докато не свърши цялото масло.
Поставя се в голям съд да втаса, докато не удвои обема си.
Слага се във форма за пайове и се пълни с вече готовата плънка от череши.
Изрязват се ленти от тестото и се поставят преплетени върху плънката, поръсва се със захар.
Пече се в предварително загрята на 220ºС фурна 10 минути, след това се намалява на 180ºС и се пече още 30-40 минути.
За плънката: Черешите се измиват и изцеждат добре, почистват се от костилките.
Ванилията от пръчка се настъргва.
В подходящ съд се поставят черешите заедно със захарта и с ванилията. Слагат се на котлона.
Плънката се вари 10 минути, като междувременно се разбърква.