Дълго отричахме зависимостта си към захарта, но май е време да открием клуб на анонимните сладохолици. Или нещо подобно...

Разбира се, днешната ни рецепта е поредното изкушение, с което не бива да се прекалява, но което заслужава специално внимание.

Става дума за чийзкейк с плодов топинг, който вероятно ще отнеме малко повече време за приготовяне, но пък резултатът е много примамлив.

Необходими продукти за 8 порции:

За основата:

200 грама маслени биксвити или сладки
50 грама разтопено масло

За чийзкейка:

600 грама меко сирене, задължително обезсолено, ако не е крема
400 грама заквасена сметана
175 грама пудра захар
2 яйца
2 супени лъжици брашно
2 ванилии на прах

За топинга:

5 супени лъжици сладко или мармлад от малини без семките (може да се замени със сладко от всякакви дребни плодове)

300 грама пресни дребни плодове (боровинки, малини, къпини, касис и т.н.)

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до температура от 180 градуса, като междувременно намажете с мазнина дълбока метална тава за печене (или форма за домашен хляб) и я покрийте с пергаментова хартия.

Натрошете бисквитите и с помощта на блендер ги смелете на трохи или ги сложете в плътна найлонова торбичка и минете отгоре с точилка.

Полейте трохите с разтопеното масло и разбъркайте добре. След това покрийте с тази смес дъното на тавата, като уплътните добре.

Разбийте добре сиренето, сметаната, ванилията и захарта до получаването на гладка смес, след което добавете брашното и яйцата и отново разбъркайте добре до пълното им смесване. За целта можете да използвате и миксер, ако ви е по-удобно.

Изсипете сместа в тавата и загладете отгоре с помощта на широк нож.

Печете във фурната около 10 минути, след което намалете температурата до 120 градуса и оставете още около 80 минути в печката или докато чийзкейкът е готов (в средата трябва да потрепва леко).

Изключете и оставете сладкиша да изстине във фурната, а след това охладете в хладилника.

За да направите топинга, разтопете сладкото върху слаб огън с помощта на толкова вода, че да се получи течна консистенция.

Преди да сервирате, полейте всяко парче чийзкейк с малко от топинга и украсете щедро с плодове.