Чийзкейк извън Ню Йорк и Голямата ябълка без любимия си сладкиш просто не са истински. Един без друг те губят част от омагьосващия си чар и целостта си.

Историята на чийзкейка датира още от преди новата ера и вероятно се е появил в Древен Рим.

Там правели торти с религиозна цел, а една от рецептите, запазени до днес, е много близка до тази на съвременния десерт.

Рецептите за чийзкейк са наистина безброй и ако се разровите в старите готварски книги или в тетрадката на баба, ще откриете и чисто български вариант.

Ние обаче имаме рецепта, която донякъде ще ви предаде специфичния вкус на един от най-магнетичните градове в света - Ню Йорк.

Необходими продукти:

350 грама обикновени бисквити
120 грама масло, разтопено, и още малко за намазване
900 грама нискомаслено крема сирене, размекнато
150 грама пудра захар
5 големи яйца (препоръчваме да са домашни или био)
сокът от 6 лайма (около 125 милилитра)
кората на един от лаймовете, фино настъргана

За глазурата:

3 белтъка (най-добре от големи домашни или био яйца)
110 грама пудра захар
40 грама сушен кокос

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 160 градуса и намаслете дълбока кръгла тава с диаметър 24 сантиметра.

С помощта на блендер или кафемелачка натрошете бисквитите на дребни трохи и ги смесете с маслото.

Ако нямате подходящ уред, можете да натрошите бисквитите и ръчно. Покрийте ги с целофан и тънка кърпа и ги смачкайте с точилка, докато са съвсем раздробени.

Разстелете равномерно бисквитената смес по дъното на тавата, така че да стига плътно до всички ръбове. След това я натиснете отгоре, за да я уплътните максимално. Покрийте и приберете в хладилника.

Крема сиренето също трябва да бъде разбито добре - с миксер или подходящ блендер, докато е напълно гладко.

Добавете постепенно захарта, а след това и яйцата. Тях слагайте едно по едно и разбивайте старателно сместа между всяко.

Налейте сокът от лайм и отново разбъркайте интензивно.

Цялата смес може да бъде разбита и на ръка, но това е по-уморително и отнема време.

Крайната консистенция във всички случаи трябва да е сравнително водниста.

Изсипете микса върху охладената бисквитена основа и разстелете равномерно. Печете във фурната за 45-55 минути, така че сладкишът да остане сравнително мек.

Извадете и оставете настрани за 15 минути, а фурната загрейте до 220 градуса.

Глазурата:

Разбийте белтъците, докато бухнат. Добавете бавно и постепенно пудра захар и бъркайте интензивно до уплътняването на микса. Накрая сложете и кокоса.

Изсипете глазурата в средата на изстиналия чийзкейк и разстелете към ръбовете на съда. Загладете с лъжица, обърната наопаки.

Глазурата трябва да е около 2 сантиметра дебела.

Запечете отново за 5 минути или докато най-горният слой стане златист.

След като чийзкейка е готов и изстинал, сложете го в хладилника за няколко часа, за да се стегне напълно.

Преди да сервирате, поръсете с кората на лайма.

Би трябвало да получите 10-14 парчета, които можете да гарнирате с плодове според сезона (ягоди, малини, праскови или манго).