Ако търсите рецепта, която да погали небцето ви, тази е най-подходящата. Неслучайно италианската кухня е любима на милиони хора по света.
Време за готвене: 120 мин.
Брой порции: 4
Продукти за тестото:
400 г брашно
4 яйца
царевично брашно за поръсване
Продукти за плънката:
500 г картофи - обелени и нарязани на кубчета
1 глава лук – обелен и нарязан на ситно
3 с. л. зехтин
200 г крем сирене Arla натурално
сол и черен пипер
щипка настъргано индийско орехче
нарязан пресен босилек
Продукти за доматения сос:
1 консерва доматен сос 400 г
1 с. л. сух риган
½ с. л. чили на прах
сол и черен пипер
щипка захар
Приготовление:
Започнете с тестото за равиолите, като смесите брашното и яйцата с миксер, докато се получи меко тесто. Оставете го да почине 1 час.
Междувременно пригответе плънката, като запържите в зехтин лука, докато стане прозрачен. Добавете картофите и пържете още няколко минути. Покрийте ги с вода и ги оставете да се готвят под капак около 30 минути.
След като картофите са напълно омекнали, ги отцедете и добавете крем сиренето. Подправете и разбъркайте, докато сместа стане хомогенна.
За да приготвите соса, загрейте зехтина в дълбок тиган и запържете за няколко минути чесъна и чилито в него. Добавете доматите, ригана, солта и захарта и оставете да къкри на слаб огън около 45 мин.
Разделете тестото на 4 части и разточете всяка от тях на правоъгълник с дебелина около 2 мм на ръка или най-добре с машина за тесто. Върху всяка лента сложете 1 с. л. от плънката на равни разстояния (минимум на 6 см разстояние). Намажете тестото с вода около плънката и покрийте с другата кора. Притиснете много добре около плънката така, че двете кори да се слепят и да не остане никакъв въздух.
Нарежете тестото около плънката с нож или с кътър за равиоли, ако разполагате с такъв. Поставете ги върху добре набрашнена тава и ги сварете за няколко минути във вряща вода със сол.
Извадете равиолите с решетеста лъжица и залейте с доматения сос. Поръсете с пресен босилек и сервирайте.