Автор
Ани Шакарян

Да готвим с Ани Шакарян: Арменска карамелена торта "Микадо"

Ани Шакарян е автор на един от най-апетитните и популярни блогове – „Вкуснотека“. Кулинарията е нейна страст и хоби. Израснала в семейство на забележителни кулинари, които майсторски балансират между традициите в българската кухня и неповторимите вкусове на арменските ястия, тя с финес забърква най-доброто от двете култури, като за финал добавя щипка любов и лъжичка здраве във всяка рецепта. Най-верните помощници в кухнята и страстни дегустатори са двете ѝ прекрасни дъщери – Аида на 11 години и Беатрис на 7 години, а съпругът ѝ е най-добрият съветник и морална подкрепа. В професионален план кариерата ѝ е много далеч от кулинарията. Семейство Шакарян се занимава с часовникарство и търговия с часовници от 40 години.

В поредица от материали Ани ще ни запознае с любимите си рецепти, публикувани в книгата "Вкуснотека с Ани Шакарян" (изд. "Вакон"). В нея са подбрани най-добрите предложения от кулинарния ѝ блог „Вкуснотека“, 111 от най-четените и приготвяни ястия, разделени в различни категории.

Тук всяко творение си има история, а като за начало на тази кулинарна авантюра, а днес ви предлагаме нещо наистина вкусно:

Арменска торта "Микадо"

Торта "Микадо" е една от най-старите арменски торти, с дългогодишна история. Една съвършена комбинация от хрупкави блатове и карамелен крем, която завинаги ще ви заплени.

Продукти за блатовете (7 бр.):
1 яйце
50 г меко масло
½ ч.ч. кристална захар
1 ч.ч. заквасена сметана
1 ванилия
3 ч.ч. брашно
¼ кафена лъжица сол
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сол

Продукти за карамеления крем:
300 г меко масло
2 кутии карамелено мляко
2 с.л. заквасена сметана
1 ванилия
2 ч.л. коняк
1 шоколад за настъргване отгоре


Загрейте фурната на 190 градуса.
В купа смесете сухите съставки – брашно, сол, сода, бакпулвер и я оставете настрана.
В друга купа, разбийте с миксер маслото и захарта на силна скорост, след това намалете и добавете яйцето, заквасената сметана и ванилията.
Внимателно изсипете сухите съставки в купата и разбийте до хомогенност. Трябва да получите не лепкаво тесто.
Разделете го на 7 равни топки. За точност можете да ползвате кухненска везна. Разточете всяка една на кръг, с диаметър 26 см. За да ви е по-лесно да ги правите еднакви си изрежете два кръга с точния диаметър от хартия за печене и разточвайте тестото върху тях, като ги редувате един във фурната и един на плота.

Печете ги около 6-7 минути, докато добият златист цвят. Извадете и охладете. По същия начин изпечете всички 7 платки.
За крема:
Разбийте с миксер мекото масло, докато стане пухкаво. Намалете скоростта и налейте карамеленото мляко, заквасената сметана, ванилията и коняка. Разбийте до хомогенност.
Сглобете тортата, като редувате блат с крем и завършете с крем. Не е необходимо да я измазвате отстрани. Настържете шоколадови стърготини отгоре и я оставете да поеме в хладилник поне за 24-36 часа. Поднесете нарязана на ромбове.