Автор
Ани Шакарян

Да готвим с Ани Шакарян: Есенна торта с тиква и ябълки

Ани Шакарян е автор на един от най-апетитните и популярни блогове – „Вкуснотека“. Кулинарията е нейна страст и хоби. Израснала в семейство на забележителни кулинари, които майсторски балансират между традициите в българската кухня и неповторимите вкусове на арменските ястия, тя с финес забърква най-доброто от двете култури, като за финал добавя щипка любов и лъжичка здраве във всяка рецепта. Най-верните помощници в кухнята и страстни дегустатори са двете ѝ прекрасни дъщери – Аида на 11 години и Беатрис на 7 години, а съпругът ѝ е най-добрият съветник и морална подкрепа. В професионален план кариерата ѝ е много далеч от кулинарията. Семейство Шакарян се занимава с часовникарство и търговия с часовници от 40 години.

Ани Шакарян Снимки: Ирина Стоилова

В поредица от материали Ани ще ни запознае с любимите си рецепти, публикувани в книгата "Вкуснотека с Ани Шакарян" (изд. "Вакон"). В нея са подбрани най-добрите предложения от кулинарния ѝ блог „Вкуснотека“, 111 от най-четените и приготвяни ястия, разделени в различни категории.

Тук всяко творение си има история, а като за начало на тази кулинарна авантюра, в унисон с есенната феерия навън, ви предлагаме:

Есенна торта с тиква и ябълки (без печене)

Ако обичате леки и нежни плодови торти тази със сигурност ще ви спечели. Пристрастяващо вкусна е и ужасно лесна за приготвяне, без печене на блатове, защото е с бисквити. Тортата е букет от всички аромати на есента - тиква, ябълка, канела, джинджифил, индийско орехче, портокал. Ухае страхотно и не е много сладка. Доверете ми се и няма да съжалявате!



Продукти за торта с диаметър 20 см.:

1 пакет бисквити с масло
прясно мляко за напояване

2 големи парчета белена настъргана тиква
2 белени настъргани ябълки, сорт „Златна превъзходна“
50 г масло
1/2 ч.ч. кафява захар
кората от един портокал
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. джинджифил на прах
1/2 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. ром
шепа накълцани орехи
шепа червени боровинки

Продукти за крема:

400 г заквасена сметана
175 г крема сирене
2 с.л. пудра захар
2 ванилии
1/4 ч.л. кора от портокал

Продукти за поръсване:

5-6 бр. бисквити
1/2 ч.л. натурално какао
1/2 ч.л. канела

Сложете настърганите тиква и ябълки в тенджера с маслото. Добавете половин чаена чаша кафява захар и 1 ч.ч. вода и ги кипнете на котлона. Оставете ги да поврат, докато водата се изпари напълно. Отстранете от котлона. Сложете портокаловата кора, подправките, накълцаните орехи, боровинките и рома. Разбъркайте добре и охладете сместа напълно.

В купа смесете заквасената сметана, крема сиренето и пудрата захар и добавете ванилиите и портокаловата кора.

Сглобяване на тортата:

Сложете ринга върху поднос. Намажете малка част от крема на дъното. Подредете, напоени в мляко, бисквити.

Отгоре разпределете половината от плънката от тиква и ябълка. Намажете с втори пласт крем. Отново сложете ред напоени бисквити, разпределете втората част от плънката и завършете с крем.

Охладете тортата за минимум един час. Прокарайте нож по ръба и отстранете ринга. Поръсете със смлени бисквити с какао и канела. Охладете добре и поднесете.

Четете още: Да готвим с Ани Шакарян: Фантастична крем супа от тиква