Автор
Ани Шакарян

Да готвим с Ани Шакарян: Фантастична крем супа от тиква

Ани Шакарян е автор на един от най-апетитните и популярни блогове – „Вкуснотека“. Кулинарията е нейна страст и хоби. Израснала в семейство на забележителни кулинари, които майсторски балансират между традициите в българската кухня и неповторимите вкусове на арменските ястия, тя с финес забърква най-доброто от двете култури, като за финал добавя щипка любов и лъжичка здраве във всяка рецепта. Най-верните помощници в кухнята и страстни дегустатори са двете ѝ прекрасни дъщери – Аида на 11 години и Беатрис на 7 години, а съпругът ѝ е най-добрият съветник и морална подкрепа.
В професионален план кариерата ѝ е много далеч от кулинарията. Семейство Шакарян се занимава с часовникарство и търговия с часовници от 40 години.

Снимки: Ирина Стоилова

В поредица от материали Ани ще ни запознае с любимите си рецепти, публикувани в книгата "Вкуснотека с Ани Шакарян" (изд. "Вакон"). В нея са подбрани най-добрите предложения от кулинарния ѝ блог „Вкуснотека“, 111 от най-четените и приготвяни ястия, разделени в различни категории.

Тук всяко творение си има история, а като за начало на тази кулинарна авантюра, в унисон с есенната феерия навън, ви предлагаме

Фантастична крем супа от тиква

Обичам да пътувам и да посещавам нови места. По време на ваканцията ми в Амстердам опитах тази божествено вкусна крем супа от тиква в един ресторант. Много ме впечатли леко сладникавият вкус от морковите, в комбинация с ароматните подправки и заквасената сметана. Приготвих я у дома и да ви призная получи се страхотна! Толкова нежна, леко сладникава и все пак с ароматни индийски подправки и домашен пилешки бульон, наистина разкошна есенна крем супа.


Продукти:

500 г тиква
2 моркова
връзка пресен лук
2 скилидки чесън
30 мл. зехтин
1 ч.л. къри на прах
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1/2 ч.л. куркума
черен пипер
300 мл. домашен пилешки бульон
1 ч.ч. прясно мляко
сол
заквасена сметана за поднасяне

Начин на приготвяне:

Почистете и нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в тенджера с малко зехтин и вода, докато омекнат.
Обелете тиквата и морковите. Нарежете ги на малки парченца. Добавете морковите и разбъркайте добре. Гответе ги няколко минути и след това добавете нарязаната на малки парчета тиква. Поръсете с подправките и разбъркайте добре.
Накрая налейте пилешкия бульон и прясното мляко. Кипнете сместа и намалете на минимум. Гответе 20-тина минути. Охладете и пасирайте с помощта на пасатор. Поднесете супата топла с лъжица заквасена сметана.