Автор
Ани Шакарян

Да готвим с Ани Шакарян: Хапки от полента с песто, козе сирене и сушен домат

Ани Шакарян е автор на един от най-апетитните и популярни блогове – „Вкуснотека“. Кулинарията е нейна страст и хоби. Израснала в семейство на забележителни кулинари, които майсторски балансират между традициите в българската кухня и неповторимите вкусове на арменските ястия, тя с финес забърква най-доброто от двете култури, като за финал добавя щипка любов и лъжичка здраве във всяка рецепта. Най-верните помощници в кухнята и страстни дегустатори са двете ѝ прекрасни дъщери – Аида на 11 години и Беатрис на 7 години, а съпругът ѝ е най-добрият съветник и морална подкрепа. В професионален план кариерата ѝ е много далеч от кулинарията. Семейство Шакарян се занимава с часовникарство и търговия с часовници от 40 години.

Снимки: Ирина Стоилова

В поредица от материали Ани ще ни запознае с любимите си рецепти, публикувани в книгата "Вкуснотека с Ани Шакарян" (изд. "Вакон"). В нея са подбрани най-добрите предложения от кулинарния ѝ блог „Вкуснотека“, 111 от най-четените и приготвяни ястия, разделени в различни категории.

Тук всяко творение си има история, а като за начало на тази кулинарна авантюра, а днес ви предлагаме нещо наистина вкусно:

Хапки от полента с песто, козе сирене и сушен домат

Предястието, което искам да ви представя е един изключително вкусен и фин начин за приготвяне и поднасяне на полента. Обещавам ви, че ще се влюбите! Малки хапки полента, запечатани в малко зехтин на тигана и гарнирани със сос Песто, козе сирене и парченца сушен домат. Поръсени с кедрови ядки, тези мини хапки са истинска наслада за сетивата. Поднесете ги с чаша бяло вино и ще бъдете звездата на всяко парти.

Снимка: Ани Шакарян

Продукти:

2 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
1 скилидка чесън
1 стрък розмарин
1 стрък мащерка
1 ч.ч. полента (царевично брашно)
70 г пармезан Грана Падано
50 г масло
черен пипер
щипка сол
зехтин

Сос Песто

сушени домати
козе сирене
кедрови ядки
прясна мащерка за украса

Начин на приготвяне:

Кипнете млякото, заедно със скилидката чесън, мащерката и розмарина, колкото да пуснат ароматите си. След това ги извадете с лъжица и внимателно започнете да сипвате полентата, като непрекъснато бъркате на слаб огън. След няколко минути ще се сгъсти. Добавете настърган Пармезан и масло и бъркайте, докато се стопят напълно и полентата започне да става на топка и да се задържа на лъжицата.
Намажете малка тавичка с масло и разпределете топлата полента с ръце в нея. Притиснете, така че да получите дебелина от около 0.5 см. Оставете напълно да се охлади.

Сложете малко зехтин в тигана и го загрейте на котлона. С помощта на форма изрежете колкото можете повече хапки от полентата и ги изпържете от двете страни в тигана до златисто. Отцедете ги върху кухненска хартия. Украсете ги с малко сос песто, козе сирене и парченца сушен домат.
При поднасянето поръсете хапките с кедрови ядки и листенца мащерка.