Автор
Ани Шакарян

Да готвим с Ани Шакарян: Пълнени патладжани с кайма и домати (Карнъ ярък)

Ани Шакарян е автор на един от най-апетитните и популярни блогове – „Вкуснотека“. Кулинарията е нейна страст и хоби. Израснала в семейство на забележителни кулинари, които майсторски балансират между традициите в българската кухня и неповторимите вкусове на арменските ястия, тя с финес забърква най-доброто от двете култури, като за финал добавя щипка любов и лъжичка здраве във всяка рецепта. Най-верните помощници в кухнята и страстни дегустатори са двете ѝ прекрасни дъщери – Аида на 11 години и Беатрис на 7 години, а съпругът ѝ е най-добрият съветник и морална подкрепа. В професионален план кариерата ѝ е много далеч от кулинарията. Семейство Шакарян се занимава с часовникарство и търговия с часовници от 40 години.

Снимки: Ирина Стоилова

В поредица от материали Ани ще ни запознае с любимите си рецепти, публикувани в книгата "Вкуснотека с Ани Шакарян" (изд. "Вакон"). В нея са подбрани най-добрите предложения от кулинарния ѝ блог „Вкуснотека“, 111 от най-четените и приготвяни ястия, разделени в различни категории.

Тук всяко творение си има история, а днес ви предлагаме една типична арменска рецепта, която ще ви накара да си оближете пръстите:

Пълнени патладжани с кайма и домати (Карнъ ярък)

Карнъ ярък е арменско ястие от моето детство. Уникално вкусно се получава. Оригиналната рецепта е с пържени лодки от патладжани, но в годините модифицирах леко рецептата, за да бъде по-полезна за децата, като предпочетох да ги пека. Всички вкъщи обожават това ястие.

Продукти:
4 еднакви по големина патладжана
1 глава лук
2 скилидки чесън
30 мл зехтин
600 г кайма смес
½ ч.л. сух риган
½ ч.л. сух босилек

1 кафена лъжичка червен пипер
връзка пресен магданоз
1 с.л. доматено пюре
черен пипер
сол
3 розови домата

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 230 градуса.
Измийте и разрежете патладжаните на две половини, като разрязвате по дължина през дръжката.
Направете шахматни разрези с върха на ножа върху всяка лодка. Поръсете ги със сол и ги оставете да постоят малко, докато се „поизпотят“. Подсушете със салфетка.
Полейте със струя зехтин и печете лодките до омекване, около 40 минути, като редувате за кратко горен нагревател и горен и долен нагревател. Обърнете ги обратно и леко надупчете с вилица по дебелата част, след това отново ги обърнете обратно.
Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в малко зехтин и вода до омекване. Сложете каймата и подправките. Нарежете пресен магданоз и добавете лъжица доматено пюре. Запържете каймата, до готовност.
Напълнете патладжанените лодки с кайма. Нарежете тънки филиики розов домат и ги подредете по две върху всяка лодка.
Печете патладжаните още десет минути и поднесете ястието топло.