Автор
Woman.bg

Да готвим с Ани Шакарян: Тарталети с козе сирене, спанак и сладко от лук

Читателите на Woman.bg познават добре изкусителните, практични и лесни за приготвяне рецепти на Ани Шакарян. Тя е автор на един от най-апетитните и популярни блогове – „Вкуснотека“, а кулинарията е нейна страст и хоби. Израснала в семейство на забележителни кулинари, които майсторски балансират между традициите в българската кухня и неповторимите вкусове на арменските ястия, тя с финес забърква най-доброто от двете култури, като за финал добавя щипка любов и лъжичка здраве във всяка рецепта. В поредица от материали Ани ще ни запознае с любимите си рецепти, публикувани в книгата "Вкуснотека с Ани Шакарян" (изд. "Вакон"). В нея са подбрани най-добрите предложения от кулинарния ѝ блог „Вкуснотека“, 111 от най-четените и приготвяни ястия, разделени в различни категории.

Днешната рецепта е за:

Тарталети с козе сирене, спанак и сладко от лук

"Тази рецепта е комбинация от сладко-солен вкус, който остава дълго на небцето. Приготвих тарталетките със свеж, био спанак, сладко от лук и ароматно козе сирене"
, препоръчва ни ги Ани.

Продукти за масленото тесто:

200 г брашно
125 г меко масло
1 яйце
сол

продукти за плънката:

300 г пресен, био спанак
2 стръка пресен лук
2 скилидки чесън
черен пипер
сол
зехтин
100 г козе сирене
домашно сладко от лук
прясна мащерка

Сложете в купа брашното, яйцето и нарязаното на малки парченца масло и започнете с ръка да претривате съставките, докато получите маслени трохи и накрая се споят в тесто. Увийте го във фолио и го охладете за половин час в хладилник.
Измийте добре спаначените листа и ги нарежете на ситно. Обелете и нарежете на ситно пресния лук и чесън и ги задушете в малко зехтин и вода. Добавете спанака, поръсете с черен пипер и сол и го задушете за 2-3 минути, докато омекне. Охладете го.



Нарежете козето сирене на малки кубчета.
Загрейте фурната на 170 градуса.

Извадете тестото и покрийте с него дъното и стените на тарталетите. Най-лесно това става като откъснете от тестото топче и с помощта на ръцете си го разпределите по дъното и стените на формичката ви. Надупчете ги с вилица и ги изпечете на 170 градуса за 5-7 минути, докато леко изпръхнат.
Извадете ги и ги намажете със сладкото от лук, напълнете ги със задушен спанак и поръсете с кубчета козе сирене. Върнете ги отново във фурната, за да се запекат за още 20 минути. Извадете ги и ги охладете. Поръсете с прясна мащерка.

Съвет: Ако не разполагате с готово сладко от лук можете да го приготвите по следния начин у дома:
Нарежете няколко глави червен лук на полумесеци и го задушете в тиган, до омекване. Добавете 3 с.л. захар и я оставете да се карамелизира. Налейте 100 мл. балсамов оцет и го оставете да поизври. Налейте 200 мл. десертно червено вино и го оставете да се поизпари. Накрая добавете бучка масло. Прехвърлете сладкото в бурканче и го съхранявайте до 2 седмици в хладилник.