Ако не си носите обяд от вкъщи, нямате представа какви продукти, подправки и мазнини са използвани за направата на хапването, а освен това нека си го кажем направо - излиза и доста по-скъпо.
Оказва се, че за да обядвате вкусно и полезно през цялата седмица, трябва само да купите нужните продукти и да приготвите всичко за един ден!
Ето как
Стъпка 1. Напазарувайте
За обедите ви в офиса за цялата работна седмица ще ви трябват:
* 450 гр. нахут, бял фасул или друга бобена култура по ваш избор;
* 200 гр. телешко филе или друго не мазно месо;
* 5 филийки пълнозърнест хляб;
* 1 консерва риба тон или скумрия в олио;
* 1 зелена салата (маруля, китайско зеле, айсберг и др.);
* 1 узряло авокадо;
* 1 голяма краставица;
* ¾ чаша орехи.
Помощни материали:
* херметични кутии за храна;
* големи найлонови пликове с цип;
* хартиени салфетки.
Също така проверете дали имате в кухнята зехтин, лимонов сок (пресен или готов), сол, черен пипер, кимион, чесън на прах и синапено семе.
Стъпка 2. Подгответе продуктите
Ще трябва да отделите за целта няколко часа в неделя, но това пак ще е по-добре, отколкото да ходите по магазините и да готвите всеки ден. Накиснете нахута (или фасула) в събота вечерта. Така ще се свари по-бързо.
Пригответе хумус
Хумусът е пюре от нахут със зехтин, лимонов сок и подправки. Има много рецепти за приготвяне на хумус. Най-лесното е да смелите сварения нахут в блендер заедно със зехтин, лимонов сок, сол и кимион.
В нашия случай ще трябва да разделите нахута на две части. Едната ще я опаковаме в херметична кутия, другата ще я смелим на паста, след което също ще я приберем в кутия и ще я сложим на студено в хладилника. Ако имате тахан вкъщи, можете да го добавите веднага в хумуса.
Пюрето от бял фасул се приготвя по същия начин, само че без лимонов сок, а кимионът е добре да се замени с черен пипер.
Подгответе краставицата, авокадото и салатата
Измийте всяко листо от салатата под течаща вода и ги подсушете със салфетки. После увийте цялата салата в хартиена салфетка, приберете я в плик със цип и я оставете в хладилника. В този вид листата могат ад останат свежи до 7 дни. Трябва само от време на време да проверявате дали не са се навлажнили салфетките. Ако са, сменете ги.
Измийте краставицата, сложете я в кутия и я приберете в хладилника. Авокадото просто се съхранява цяло в хладилника. Ако вече сте го разрязали, напръскайте го с лимонов сок и го приберете в плик с цип.
Запържете или сварете месото
Измийте и изчистете от жилите телешкото. Пригответе месото по начина, който ви е най-удобен. Най-простият е да го сварите в подсолена вода. Когато месото поизстине, нарежете го на ивици, опаковайте го в херметична кутия и го приберете в хладилника.
Друг вариант е да изпържите телешкото на медальони. За целта филето трябва да се очука леко, да се маринова 15-20 мин. в горчица или лимонов сок, а после да се запържи в загрят тиган със зехтин. Запърженото месо се охлажда, подрежда в кутия и прибира в камерата. Когато ви потрябва, можете да го размразите в микровълнова или във фурната.
Орехите и консервите е най-добре да оставите в купешките им опаковки. Хлябът е добре да се съхранява в хладилник.
Стъпка 3. Напълнете кутиите за обяд
В неделя вечерта ще приготвите обяда си за понеделник, в понеделник вечерта - за вторник, във вторник вечерта - за сряда и т.н. За да не забравите какво и кога да ползвате, разпечатайте си следното меню:
Неделя: Лодки с риба тон и авокадо
Разрежете авокадото на две, извадете ядката. Изкарайте меката част на авокадото с лъжица, запазвайки половинките кора цели. Размачкайте половината количество с вилица. Направете същото с половин консерва риба тон. Смесете тези съставки. Добавете сол, пипер и лимонов сок. Напълнете с получената паста кората на авокадото.
В отделен сектор на кутията за обяд сложете две супени лъжици хумус и нарежете ⅓ краставица.
Понеделник: сандвичи с хумус и телешко
Намажете две филии хляб с хумус (ще ви трябват 2-3 супени лъжици). При желание можете да препечете хляба на тиган или в тостер. Отгоре наредете по едно листо салата, запържено или сварено месо (160 гр.) и няколко кръгчета краставица.
Тъй като сандвичите са “отворени”, по-удобно ще ви е да ги ядете с нож и вилица.
Вторник: орехово тако
С помощта на блендер или кафемелачка смелете половината орехи и ги смесете с цели зърна нахут (използвайте около половината от количеството, което имате). Добавете сол, млян черен пипер и ц.чесън на прах. Получената плънка можете да загреете за минута в микровълнова фурна.
Вместо тортия ще ползвате листа салата. Подредете в тях плънката и добавете няколко резена авокадо.
Сряда: сандвич с риба тон и нахут
Размачкайте с вилица останалата риба тон и нахута. Подправете със сол и пипер. Намажете филия хляб с горчица с цели зърна. Подредете върху хляба листа салата и плънка от риба тон и нахут. Покрийте с втора филия.
Четвъртък: салата от остатъци
Накъсайте с ръце останалата салата, нарежете месото и краставицата, счукайте останалите орехи. Подредете всичко това на редове в кутия за обяд. Не забравяйте и нахута. Подправете със зехтин, сол и пипер. Ще имате и още една филия хляб, която да хапнете с останалия хумус.