Необходими продукти:

3 с.л. зехтин

2 гл. лук червен

3 ск. чесън стар

1 бр. домати консерва

4 ч.ч. бульон пилешки

1 ч.л. сол

1 ч.л. черен пипер млян

1 ч.ч. сметана течна

1/2 вр. босилек

100 г пармезан

Начин на приготвяне:

Зехтина се загрява на средна температура в голяма тенджера. Добавя се нарязания лук и се подправя със сол на вкус. Разбърква се периодично, докато лукът омекне и покафенее. Добавя се чесъна за 1 минута и се разбърква.

Добавят се доматите и пилешкия бульон. Подправя се с още малко сол и прясно смлян черен пипер. Супата се оставя да кипне, след това температурата се намалява и се оставя да покъкри 15 минути, може и за по-дълго.

Сместа се пюрира, като това може да се направи директно в тенджерата. Ако се пюрира в отделен съд, супата се връща обратно в тенджерата.

Добавят се сметаната и босилека и се оставя да се вари още 15 минути, за да се сгъсти.

Сервира се веднага, гарнирана с пармезан и свеж босилек.