Бадемово, соево, оризово, лешниково и от кашу – направете си по-различно мляко, което да разнообрази менюто ви и да го направи по-здравословно.

Такива растителни млека се усвояват от организма много по-лесно и по-пълноценно, отколкото кравето мляко, а тъй като продуктите не се подлагат на обработка и остават сурови, в тях се запазват всички витамини, минерали и ензими.

Хората често питат „откъде да купя растително мляко“. В специализираните магазини и на рафтовете за азиатски продукти без проблем ще намерите соево и кокосово мляко. Но като цяло можете лесно да си направите „различно“ мляко сами вкъщи.

Можете да вземете почти всякакъв тип ядки или семки, да ги изкиснете във вода за една нощ, а сутринта да ги смелите в блендер до еднородно състояние. Колкото повече вода добавите, толкова по-рядко ще е „млякото“. Ако добавите по-малко вода, ще получите нежен гъст крем, подобен на кисело мляко.

Каквото и мляко да направите, добре е да го прецедите през марля, тензух, тънка памучна кърпа или в краен случай през ситна цедка. Предлагаме ви 4 рецепти за растително мляко, които можете да си приготвите сами.