Ето една страхотна лятна рецепта, която със сигурност ще ви накара да помечтаете за море, бриз и парти. Освен това се оказва, че тази напитка е и една от любимите не на кого да е, а на Николета Лозанова. И така:

Ето как да приготтвите този Еликсир:

50ml Водка
15ml Фреш лимон
40ml Фреш от зелена ябълка
20ml Сироп от бъз
5ml Ликьор мараскино

Добавяме всчики съставки в шейкър и разбиваме около 1 минута. Прецеждаме преди да добавим течността в чашата. Добавяме шапка от натрошен лед и декорираме с ябълка. По желание добавяме стръкове мента, коктейлна череша и дехидратиран портокал.



Любопитно:
Фрешът от лимон балансира нивото на рН в организма и стимулира чернодробните функции. Улеснява изхвърлянето на токсините. Има силно антисептично свойство. Освен това лимонът е богат на витамин Р, който помага за понижаване на кръвното налягане. Успокоява нервната система. Съдържа цели 8 витамина - В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, и Е



Какво не знаем за черешовите ликьори
Първият черешов ликьор е създаден пред 1818г. в Копенхаген от бакалина Питър Хииринг. Днес на първо място при ликьорите е стилът мараскино (maraschino). Името идва от хърватския сорт череши - мараска (marasca). Това е бистър ликьор с доста интензивни вкусове и аромати. Не е типичният плътен черешов вкус, заради цветовете бъз в него.
Качествените черешови ликьори са тройно дестилирани и отлежават поне 3 години. Това се случва в големи дървени цистерни от ясен, които носят името кадуси.