Когато се замислите за най-скъпата и изискана храна, вероятно първото, което ви идва наум, е хайверът.

Още в старо време хайверът е специално пазен за царската трапеза. Днес това ястие има запазено място сред ордьоврите или е съхраняван с изключително внимание в хладните витрини на познавачите, тъй като лесно се разваля.

Хайверът е най-хранителния рибен деликатес. Съдържа само 270 калории на 100 грама – което е сравнително ниско ниво. В това количество хайвер има протеини (25,3 гр), мазнини (17 гр), захар (4 гр), холестерин (440 мг). Хранителните съставки на хайвера включват натрий (1,7 гр), фосфор (330 мг), калий (164 мг), калций (51 мг) и витамините D, A, C, B2, B44 и B12.

Руският хайвер е известен по света като най-вкусния и най-скъпия. Най-ценени са хайверите белуга, осетра и севруга, наречени според съответните руски наименования на видовете есетри. Тази риба се лови в северните части на Каспийско море, и е една от най-екологичните.

Мнозина считат и иранския хайвер за толкова, добър, колкото руския – той се произвежда от същите риби, но в южните части на Каспийско море, но не е така популярен.

Експертите казват, че хайверът може да бъде сервиран заобиколен от късчета лед и със златна, рогова, перлена или дървена лъжица – никога сребърна, тъй като този метал променя вкуса на хайвера.

Познавачите опитват хайвера в малки количества и без гарнитура като лимон, лук, чушка или подправки. Според руската традиция – охладената водка е най-доброто допълнение, но на запад вярват, че сухото шампанско също е подходящо.

Най-качественият черен хайвер е от белуга и това е и най-скъпия. В същото време този продукт вече има и козметична стойност, тъй като някои от най-скъпите кремове се изработват на негова основа. Но за неговото използване в козметиката ще ви кажем в друга статия...

ВИДЕО: