Автор
Woman.bg

Идеи за здравословен домашен чипс от зеленчуци

Все повече хора гледат да се хранят здравословно и внимателно спазват хранителни навици. Повечето специалисти по хранене ще се съгласят, че закуската е много важна. В списъка с бързи закуски много често спада чипсът. Кой може да устои на пакет от солени и хрупкави картофки? Затова ви предлагаме да си приготвите здравословен домашен чипс от зеленчуци. Няма по-добър начин да се насладите на зеленчуците, когато те са под формата на хрупкав чипс. Сложете ги в микровълновата или ги изпечете. Гарнирайте с лимон, пресни билки и подправки. Тези вкусни хрупкави изкушения стават бързо и лесно.

1. Сладък картофен чипс

Може лесно може да го приготвите у дома. Всичко, което трябва да направите, е да изрежете сладкия картоф на тънки филийки с около 2-3 мм дебелина и да го изпечете в предварително загрята фурна, докато придобие леко кафеникав цвят. След 15 минути хрупкавото изкушение ще е готов. Сигурни сме, че сладкият чипс от картофи ще се окаже един от любимите ви.

2. Чипс от "Кале"

Растението "Кале" също е една добра алтернатива за домашен чипс. Отстранете стъблата и изпечете листата във фурната. После поръсете малко зехтин. Освен приятен вкус, е и здравословно, защото "Кале" е изключително богато на витамини и минерали. Съдържа голямо количество витамини С, К, А, желязо, калций, манган, фосфор, мед.

3. Чипс от спанак

Добавете към листата от спанак зехтин и изпечете в тава от 7 до 10 минути. За финал изстискайте и няколко капки лимон. Чипсът от спанак стана една от често правените рецепти.

4. Чипс от моркови

Със сигурност ще изпитате по-голямо удоволствие от моркова, като го консумирате под формата на чипс. Всичко, което ви е нужно за тази рецепта, е самият зеленчук. Нарежете моркова и след това сложете парчетата в тава, покрита с фолио. фурната трябва да бъде предварително загрята. Това е най-подходящото хрупкаво допълнение към вашата салата.

5. Чипс от ряпа

Този чипс е един от най-ароматните. Може да добавите пармезан, след като нарежете парченцата от ряпа. Изпечете ги във фурна за около 10 минути. Гарнирайте с малко сол и пипер, и се насладете на вкуса от този домашно приготвен чипс.

6. Чипс от цвекло

Ако не харесвате особено много обичайния горчив вкус на цвеклото, то тогава опитайте да го превърнете в чипс, който може да бъде гарниран с розмарин и мащерка. По този начин чипсът ще стане и полезен, с вещества като витамин А, цинк, желязо и калий, които спомагат за изчистване на токсините от тялото и подобряват циркулацията на кръвта.

7. Чипс от зелен боб

Чипс от зелен боб? Да, възможно е! За всички, които не харесват този зеленчук, ето един чудесен начин как да го включите в менюто си. Изпечете го във фурната, а след това може да го поръсите с пармезан. Трябва да отбележим, че чипсът от зелен фасул е полезно, тъй като тук има витамин А и фибри. Богатата на фибри диета е отлична за храносмилателната ви система.

8. Чипс Arbi

Arbi е популярен корен на зеленчук. Той е изключително богат на витамин С и В. Може да приготвите чипса, като го изпечете във фурната, но преди това обелете този корен от зеленчук и после го нарежете. Докато е топъл поръсете със сол и червен пипер.

9. Чипс от тиквички

Безспорно това е най-често приготвяният чипс в домашни условия. Нарежете тиквичките на тънки филийки и добавете една чаена лъжица зехтин и малко чесън. Вкусът е невероятен!