Ако сте свикнали да пропускате закуската, то сега е моментът да се поправите. В нейна подкрепа - специалистите по хранене смятат, че тя е най-важното хапване за деня.

Защото зарежда организма със сили и забързва метаболизма. Ако се занимавате с умствен труд, тогава изберете лека закуска, а ако ви престои физически труд - питателна.

В различните страни хората слагат различни ястия на масата си сутрин. Англичаните наблягат на бърканите яйца с наденици и бекон, американците - на зърнените продукти с мляко или портокалов сок.

Турците обикновено закусват с питка със сирене и кашкавал, на трапезата им има и маслини. Китайците обичат риба, зеленчуци или плодове за закуска, както и каша от ориз, пишат колегите от dete.bg

В България вариантите за закуска са много - като започнем с пържените филийки и свършим с баничката и бозата. Ако в семейството ви сте фенове на кифлите и кроасаните, то нищо не пречи още утре закуската ви да стане френска. Ето няколко рецепти за закуска от всички краища на света.

Френска кухня

Кроасан с шоколад


Продукти: 1 пакет бутертесто, 2 шоколада, 1 яйце

Начин на приготвяне: Разстилате тестото на работния плот. Шоколада накълцвате. Може да добавите и накълцани ядки по избор. Нарязвате тестото на парчета с големина по избор, слагате от плънката и завивате във формата на кроасан. Може да намажете крайщата на тестото с малко яйце. Само в краищата трябва да завиете и натиснете добре тестото. Печете на 200 - 220 градуса за 10 - 15 минути.



Английска кухня

Наденички с яйца


Продукти: 2 наденички, 2 яйца, копър, магданоз, олио

Начин на приготвяне: Нарязвате наденичките на кръгове и ги запържвате в мазнината. Когато са готови, изсипвате върху тях разбърканите яйца. ,запързваш в малко мазнина и когато са готови изсипваш върху тях няколко разбъркани яйца. След като ги свалите от огъня, ти поръсете с копъра и магданоза.



Турска кухня

Питка със сирене

Продукти: 3 ч.ч. брашно, 3 яйца, 1 ч.ч. зехтин, 16 черни маслини, 400 гр кисело мляко, 150 гр настъргано сирене, 1 глава лук, 1 бакпулвер, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, щипка сол

Начин на приготвяне: Пресейте брашното с бакпулвера в купа. Сложете киселото мляко със содата. Добавете яйцата, зехтина, нарязаните маслини, настъргания лук, сиренето и солта. Разбъркайте добре. Сипете сместа в намаслена и набрашнена тавичка. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса.



Китайска кухня

Каша с ориз и ябълки

Продукти: 1 чаша ориз, 2 ябълки, захар на вкус

Начин на приготвяне: Оризът се почиства и измива. Изсипва се във вряща вода и се вари до готовност. Преди да се свали от огъня се прибавят настърганата ябълка и захарта. Получената смес се пасира.